Jak złożyć serwetkę w kwiat krok po kroku

Można łatwo złożyć serwetkę w kwiat róży, tulipana czy też eleganckiej strelicji, postępując podobnie jak podczas składania papieru techniką origami.

Serwetki są elementem niezbędnym na każdym starannie nakrytym stole. Służą głównie do celów higienicznych, ale mogą przy okazji pełnić rolę ciekawej ozdoby; szczególnie jeśli są ułożone w dekoracyjne kształty. Wystarczy bowiem złożyć serwetkę w kwiat, aby stół zyskał niebanalne i eleganckie przybranie.

 

 

  • Tulipan z z serwetki

Żeby złożyć serwetkę w kwiat tulipana należy kwadratową serwetkę z wykrochmalonego, raczej cienkiego płótna lub adamaszku złożyć na pół po linii przekątnej. Tak powstały trójkąt składa się kolejny raz na pół, aby powstał mniejszy trójkątny kształt. Następnie należy boki trójkąta zagiąć do środka, łącząc jego dwa boczne wierzchołki z wierzchołkiem na górze, tak aby powstał kwadrat. Kolejny krok to zagięcie jednego z wierzchołków kwadratu w ten sposób, by powstał kształt łódki czyli należy złożyć serwetkę kilka centymetrów poniżej linii przekątnej kwadratu. Rożek zagiętej części trzeba wygiąć na zewnątrz. Następnie wkłada się boczne rogi powstałej łódki jeden w drugi. Trzeba włożyć jeden róg w "kieszonkę" utworzoną z zagięcia rogu kwadratu. Teraz serwetka ma w swej podstawie okrąg. Następnie stawia się serwetkę pionowo, a swobodne górne wierzchołki wywija się do zewnątrz jak płatki tulipana.

 

  • Serwetkowa strelicja

Żeby złożyć serwetkę w kwiat strelicji potrzeba również serwetki w kształcie kwadratu. Należy ją złożyć na pół, aby powstał zeń prostokąt. Następnie prostokąt składa się kolejny raz na pół tak, by otrzymać kwadrat. Powstały kwadrat należy złożyć po przekątnej, a z otrzymany trójkąt złożyć znów na pół. Rogi trójkąta składa się do wewnątrz - tak jak podczas składania latawca. Wystające, zagięte przed chwilą wierzchołki trójkąta należy zawinąć pod spód powstałego trójkąta. Serwetkę teraz trzeba złożyć na pół tak, by było widać schowane wierzchołki. Następny krok to delikatnie wyciąganie kolejnych warstw złożonej serwetki i formowanie ich w sterczące różki. Tak powstałe "kolce" serwetki tworzą bardzo efektowny i oryginalny kształt kwiatu strelicji królewskiej.

 

  • Serwetka w kształcie morskiej róży

Kwadratową serwetkę należy rozłożyć i zagiąć wszystkie jej rogi do środka, by powstał mniejszy kwadrat. Po odwróceniu tak złożonej serwetki na drugą stronę należy wykonać kolejny raz tę samą czynność. Na środku powstałego kwadratu należy postawić ciężki przedmiot (najlepiej w tym wypadku sprawdzi się szklanka) w ten sposób, aby przytrzymywał złożone rogi serwetki. Następnie, by złożyć serwetkę w kwiat róży morskiej, mocno przytrzymując szklankę, należy wyciągnąć spod spodu każdego wierzchołka kawałek materiału i uformować z niego płatek kwiatu. Czynność tę trzeba powtórzyć przy każdym z rogów serwetki. Ostatnim krokiem będzie przyozdobienie złożonej w kształt morskiej róży serwety. W tym celu kładzie się na środek powstałego kwiatu ozdobny, kolorowy bibelot.