Jak zrobić ciasto orkiszowe na pizzę

Ciasto orkiszowe na pizzę, wykonane z mąki orkiszowej, jest zdrowszą alternatywą klasycznych, pszennych placków, a z dodatkiem szynki, sera, pieczarek, czy cebuli smakuje wyśmienicie.

Pszenica orkisz jest ostatnio coraz częściej używana, przede wszystkim do wyrobu naturalnego pieczywa. Jest zdrowsza niż zwyczajna pszenica, albowiem zawiera więcej białka. Ponadto orkisz jest bogatszy w lepiej przyswajalny gluten. Zawiera także więcej cynku, miedzi oraz wartościowych witamin A, E i D, które korzystnie wpływają na poprawę stanu skóry i włosów. W pszenicy typu orkisz dominuje także kwas linolenowy, który pomaga w utrzymaniu dobrego funkcjonowania organizmu. Ciasto orkiszowe na pizzę jest alternatywą dla klasycznych, wysokokalorycznych placków.

Przygotowanie składników
Aby wykonać ciasto orkiszowe na pizzę, należy przygotować następujące składniki: 200 mililitrów letniej, przegotowanej wody, jedno opakowanie drożdży, dwie szklanki dobrej mąki orkiszowej, jedną, płaską łyżeczkę soli, oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Jako dodatki do pizzy wykonanej z tej ilości składników, można użyć między innymi: 200 gram pieczarek, 2 - 3 drobno posiekane ząbki czosnku (najlepiej świeżego), pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, ser typu parmezan, a także 10 -12 plasterków szynki. Wędlina może być wędzona lub gotowana, jednak najlepiej pizza będzie smakować z dodatkiem włoskiej szynki Prosciutto (bardzo cienko pokrojona). Ponadto po upieczeniu można dodać świeżą rukolę, bazylię, czy oregano.

Wykonanie ciasta
Pierwszy krok to rozpuszczenie drożdży w wodzie, zgodnie ze wskazówkami podanymi przez producenta na opakowaniu. Kiedy ulegną rozpuszczeniu, należy delikatnie, lecz dokładnie wymieszać je z dwiema szklankami mąki orkiszowej. Dodać także oliwę i sól. Mieszać, dopóki ciasto nie stanie się bardzo gęste (nie będzie możliwe mieszanie go łyżką). Na stolnicy wysypać odrobinę mąki pszennej. Wyłożyć ciasto i zagniatać około 1 - 2 minut, aż uzyska jednolitą konsystencję i stanie się elastyczne. Dużą miskę delikatnie wysmarować małą ilością oliwy i przełożyć do niej ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut do ciepłego miejsca.

Przygotowanie dodatków i pieczenie
Aby pieczarki były lepsze w smaku, warto je przed wyłożeniem na pizzę lekko poddusić w rondlu z dodatkiem oliwy. Można także dodać cebulę, która stanie się delikatniejsza. Pod koniec duszenia dodać posiekany czosnek i pozostawić jeszcze na około dwie minuty. Piekarnik należy nagrzać do maksymalnej temperatury, wstawiając blachę. Wyrośnięte ciasto podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować na cienkie placki. Ostrożnie wyjąć blachę z nagrzanego piekarnika, używając specjalnej rękawicy. Oprószyć blachę mąką kukurydzianą i ułożyć na niej ciasto orkiszowe na pizzę. Następnie nałożyć na placki ulubione dodatki, rozpoczynając od szynki. Na koniec posypać startym serem. Piec około 15 minut, aż ciasto uzyska złote brzegi. Ostrożnie wyjąć jeszcze gorącą pizzę z piekarnika. Na wierzch dodać świeżą bazylię, rukolę oraz posypać oregano.