Jak zrobić domowe lizaki

Cukier, woda, oraz ulubione dodatki wystarczą, aby zrobić domowe lizaki i zachwycić wszystkich dobrze znanym smakiem łakoci.

Niemalże wszystkie dzieci uwielbiają słodkości. Łakocie ze sklepowej półki są jednak bardzo niezdrowe, albowiem zawierają dużo konserwantów i sztucznych barwników. Aby ustrzec pociechy przed niezdrową żywnością, a jednocześnie zadowolić ich małe podniebienia warto samodzielnie zrobić domowe lizaki. Dzieci z pewnością będą zachwycone, a i nie jeden dorosły domownik skusi się na odrobinę słodyczy.

 

 

Tradycyjne lizaki

  • Karmelowe pyszności. Bardzo łatwym sposobem na to, aby zrobić domowe lizaki jest podgrzanie 200 gram cukru w małym garnku. Kiedy cukier się rozpuści, należy poczekać aż zmieni się w karmel o złoto-brązowej barwie i gęstszej konsystencji. Na blasze ułożyć papier do pieczenia. Nieco ostudzony karmel nakładać łyżką na blachę tworząc lizaki. W niezastygniętą jeszcze masę, wtykać wykałaczki. Odstawić, aby mogły stwardnieć. Masę można przelać także do foremek na ciasteczka, aby lizaki zyskały piękny kształt.
  • Owocowy zawrót głowy. Nieco inny przepis jest opcją dla tych, którzy marzą o klasycznie słodkich, soczyście owocowych lizakach. Wystarczy przygotować 250 gram cukru, 40 mililitrów wody oraz 70 mililitrów syropu truskawkowego lub, na przykład wiśniowego, malinowego czy porzeczkowego. Zamiast syropu ze sklepu, można użyć także samodzielnie wykonanego z cukru, truskawek i wody. Jest to jednak bardziej pracochłonne. Wszystkie składniki należy umieścić w garnku i zagotować. Pozostawić na ogniu przez około 15 minut (temperatura powinna wynosić około 150 stopni). Gorącą masę można przelać podobnie jak w powyższym przepisie, na papier do pieczenia i wbić wykałaczki lub - aby było wygodniej, patyczki do lodów.

Lizaki lodowe

  • Na gorące dni. Kiedy przychodzą upały, każdy szuka przyjemnego ochłodzenia. Aby samodzielnie zrobić domowe lizaki lodowe, wystarczy przygotować tylko kilka składników. Najbardziej orzeźwiające, to lizaki wodne. Należy zaopatrzyć się w cytrynę, wodę i cukier, aby zrobić lemoniadę. Proporcje zależą od preferowanego smaku. Przelać mieszankę do foremek i wstawić do zamrażarki. Kiedy zaczną krzepnąć, wystarczy wsadzić patyczki do lodów (ewentualnie małe łyżeczki) i poczekać aż całkowicie się zamrożą. Inny sposób to zamrażanie syropu rozcieńczonego niedużą ilością wody. Jeśli twoje dzieci lubią coca-colę, możesz użyć również jej do wykonania lodów. Aby zrobić colowe lizaki, wystarczy po prostu zamrozić ją w małych foremkach.
  • Zdrowa wersja łakoci. Aby dzieci mogły cieszyć się pysznym smakiem lizaków, bez narażania na niszczenie zębów, wystarczy przygotować łakocie w zdrowej wersji. Należy przygotować jogurt naturalny, świeże lub mrożone owoce oraz odrobinę cukru lub miodu, który jest zdrowszy. Kubeczek jogurtu zamrozić. Następnie wyjąć z opakowania i umieścić w mikserze. Dodać truskawki lub inne owoce, na przykład maliny, banany, brzoskwinie czy jagody. Posłodzić cukrem lub miodem i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do foremek i ponownie zamrozić wraz z patyczkami. Można dodać także laskę wanilii, aby lizaki były bardziej aromatyczne.