Jak zrobić domowe wino

Aby zrobić domowe wino należy przygotować sok z wybranych owoców i wymieszać go z drożdżami winiarskimi. Następnie całość należy umieścić w gąsiorze.

Do zrobienia domowego wina wykorzystane mogą być niemal wszystkie owoce, jakie można zebrać na działce czy w przydomowym ogródku. Najlepiej nadają się do tego celu te owoce, które są bardzo soczyste, takie jak jabłka, porzeczki czy wiśnie. Wykorzystać można jednak także owoce o mniejszej ilości soku, na przykład gruszki, jeżyny, aronie czy czarny bez. Domowe wino może zostać przygotowane także z niekonwencjonalnych składników, takich jak ryż czy kwiaty mleczu.

Od czego zacząć przygotowanie wina
W pierwszej kolejności, aby zrobić domowe wino, należy przygotować tak zwaną matkę drożdżową. W tym celu należy zaopatrzyć się specjalne winiarskie drożdże (można je kupić w sklepach winiarskich lub w niektórych sklepach spożywczych) i przygotować je według podanego na opakowaniu przepisu (zazwyczaj polega to na rozpuszczeniu drożdży w wodzie w cukrem lub w soku owocowym). Następnie należy je odstawić na dwa lub trzy dni. Po tym czasie należy przygotować moszcz, czyli sok wyciśnięty z zebranych owoców. Owoce należy umyć, obrać z szypułek i rozgnieść w misce. Następnie należy wymieszać przygotowany moszcz z drożdżami i odstawić go na dwa dni, aby rozpoczął się proces fermentacji. Mieszanka powinna być umieszczona w pomieszczeniu o temperaturze około 22 stopni Celsjusza.

Przelewanie wina do gąsiora
Po upływie dwóch dni moszcz należy przecedzić przez sito, aby oddzielić sok od owoców. Dodatkowo można użyć gazy, aby pozbyć się nawet najmniejszych pozostałości owoców. Odcedzony sok należy przelać do wyparzonego gorącą wodą gąsiora. Następnie należy w oddzielnym naczyniu zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier. Składniki te powinny być wymieszane w proporcji jeden do jednego (na przykład jeśli przygotowujemy wino z 10 kilogramów owoców, należy do soku dodać 3 litry wody, w których rozpuszczone są 3 kilogramy cukru). Wodę należy przed przelaniem do gąsiora ostudzić. Po wymieszaniu soku z cukrem i wodą, gąsior należy zamknąć korkiem, który zatkany jest rurką fermentacyjną. Po upływie siedmiu dni należy do fermentującego wina ponownie dolać wodę z cukrem (w dwóch litrach wody należy rozpuścić 2 kilogramy cukru) i odstawić na kolejne 6 tygodni.

Klarowanie i butelkowanie wina
Ostatnim etapem robienia domowego wina, jest oczyszczenie go z osadu i przelanie do butelek. Aby tego dokonać należy przelać wino z gąsiora do innego naczynia. Osad powinien pozostać na dnie naczynia, w którym fermentowało wino - wówczas należy go wypłukać. Po wykonaniu tej czynności wino można przelać z powrotem do gąsiora i zatkać korkiem z rurką. Oczyszczanie wina należy powtarzać kilkakrotnie, aż osad zostanie całkowicie usunięty. Po tym czasie można przelać je do butelek. Wino należy przechowywać w chłodnej piwnicy, a im dłużej będzie tam leżało, tym jego smak będzie lepszy.