Jak zrobić faworki?

Żeby zrobić faworki, wystarczy zgromadzić kilka składników, wszystkie je razem zagnieść, uformować ciasta i przede wszystkim – usmażyć w odpowiednio rozgrzanym smalcu.

Faworki są jednym z tradycyjnych wypieków w tłustoczwartkowych. Znane i lubiane w całym kraju, są proste w przygotowaniu. Ponadto ich upieczenie jest tanie, a za jednym razem można uzyskać porcję starczającą spokojnie na kilka dni dla kilkuosobowej rodziny. Nazrobienie faworków wystarczą dwie godziny.

 

  1. Przygotowanie składników
    Najprostszy przepis na, żeby zrobić faworki, przewiduje jedynie siedem składników. Pierwszym z nich jest dwadzieścia dekagramów mąki, czyli niecała szklanka. Równie ważnym składnikiem robienia faworków są trzy żółtka oraz cztery łyżki stołowe gęstej śmietany. Warto przygotować również jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę spirytusu (ewentualnie dwie łyżeczki wódki). Nie zaszkodzi dodanie szczypty soli. Ostatnimi składnikami do przygotowania są pół szklanki oleju oraz smalec, który posłuży do smażenia.
     
  2. Tworzenie ciasta
    Pierwszym krokiem, aby zrobić ciasto na faworki jest przesianie mąki przez sitko, co sprawi, że ciasto będzie pulchniejsze. Najlepiej to zrobić na blacie, gdzie będzie można zagnieść ciasto, jednak w misce także da się to zrobić. Następnie w utworzonym z mąki kopcu robimy dziurkę, do której dodajemy wszystkie składniki, to jest: żółtka, śmietanę, spirytus (lub wódkę), sól i olej. Ciasto wyrabia się przez około dziesięć minut, do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto zbytnio się lepi, można dodać ciut więcej mąki. Analogicznie, jeżeli wydaje się zbyt suche i rozpada się na drobne kawałki, można dodać odrobinę śmietany lub oleju.
     
  3. Wycinanie faworków
    Gdy już ciasto jest gotowe, kolejnym krokiem, żeby zrobić faworki, jest jego rozwałkowanie. Przed tym jednak warto posypać blat lub stolnicę odrobiną mąki, aby ciasto się nie przykleiło do powierzchni. Następnie należy na nim umieścić kulę z ciasta. Po rozwałkowaniu, nie powinno ono przekraczać grubości dwóch milimetrów. Grubsze może spowodować szybkie przypalanie się wierzchu przy równoczesnym nie pieczeniu się środka faworków. Następnie z ciasta wycinamy paseczki, w których w środku robimy dziurkę. Następnie przez nią przewlekamy „warkocz”, czyli jeden z końców faworka i odkładamy do usmażenia.
     
  4. Smażenie faworków
    Ostatnim krokiem do zrobienia faworków, jest ich odpowiednie usmażenie. Przygotowany wcześniej smalec rozpuszczamy w wysokim garnku. Tłuszcz musi być bardzo dobrze nagrzany, inaczej ciastka się rozpadną lub będą pół surowe. Kiedy smalec osiągnie już swoją właściwa temperaturę, do garnka wrzucamy kilka wyciętych wcześniej faworków. Po wrzuceniu powinny zacząć skwierczeć i bardzo szybko brązowieć. Smażenie jednej porcji chrustu zajmuje mniej niż minutę. Po wyciągnięciu ciastka można położyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu, a następnie podawać posypane cukrem-pudrem.