Jak zrobić idealny omlet

Hiszpania, Francja i Włochy mają swój idealny omlet, który różni się sposobem przygotowania i składnikami.

Jajeczne danie z dodatkami jest doskonałym pomysłem na oryginalne śniadanie. Idealny omlet powinien być sycący, pyszny i aromatyczny. Jest wiele odmian tej potrawy - w zależności od danego kraju, podaje się ją w różnej postaci. Dzieci pokochają słodkie omlety z dodatkiem czekolady i owoców. Smakosze wytrawnych dań będą zachwyceni mięsno-warzywnym omletem.

Omlet francuski

Kuchnia francuska uchodzi za jedną z najsmaczniejszych na świecie, dlatego dla wielu osób idealny omlet pochodzi właśnie z Francji. Aby go przygotować należy zaopatrzyć się w dwa jaja, łyżkę mleka oraz pół łyżeczki masła. Podane proporcje dotyczą jednego omleta. W przypadku większej ilości porcji, każdy jajeczny placek należy przygotowywać osobno. W małym naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem. W przypadku wytrawnego dania, dodać sól, pieprz oraz ulubione przyprawy (na przykład słodką paprykę). Do słodkiej odmiany potrawy warto dodać odrobinę cukru waniliowego oraz startą skórkę z cytryny. Patelnię mocno rozgrzać, rozpuścić masło i wlać mieszankę jajeczną. Smażyć minutę. Powierzchnia nie powinna być płynna, ale wilgotna. Zsunąć omlet delikatnie na talerz, wypełnić połowę ulubionymi dodatkami. Drugą połową przykryć omlet.

 

 

  • Tortilla - hiszpański omlet

Gorąca Hiszpania oferuje zupełnie inny rodzaj jajecznej potrawy. W skład tego dania, oprócz jaj, wchodzą także ziemniaki oraz inne składniki. Idealny omlet hiszpański jest dużo grubszy niż francuski i opieka się go z dwóch stron. Cebulę przysmaża się na oleju wraz z ziemniakami pokrojonymi w plasterki. Kiedy kartofle będą chrupiące, należy zdjąć je z patelni (wraz z cebulą) i odsączyć z tłuszczu. Następnie wymieszać je z surowymi jajkami. Można dodać paprykę lub inne składniki. Wylać mieszankę na gorącą patelnię i smażyć aż dół będzie chrupiący. Przykryć patelnię talerzem i odwrócić tak, aby tortilla znalazła się na talerzu. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i ponownie umieścić na niej omlet - surową stroną do dołu. Podsmażyć i od razu podawać.

 

  • Idealny omlet włoski

Frittata to włoska wersja omletu. Zapiekany jest na maśle, a nie na oleju jak tortilla. Ponadto ma warzywne nadzienie, które rozpływa się w ustach. Do przygotowania idealnego omletu wedle włoskiego przepisu potrzebne będą cztery nieduże lub trzy większe jaja kurze, pieprz, sól, papryka (najlepiej różne kolory, na przykład czerwona i zielona) oraz czubata łyżka masła. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Jaja wymieszać z przyprawami. Można dodać posiekaną, świeżą bazylię. Paprykę delikatnie podsmażyć na maśle. Wlać masę jajeczną i szybko wymieszać aby jajka połączyły się równomiernie z papryką. Smażyć, aż dół omletu się zetnie. Oryginalny, włoski przepis nakazuje wsadzić patelnię z frittatą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, aby wierzch się zapiekł. Można także odwrócić omlet za pomocą talerza i usmażyć na patelni.