Jak zrobić kapustę kiszoną?

Aby zrobić kapustę kiszoną domowym sposobem potrzeba bardzo mało wysiłku a sam produkt może być wszechstronnie wykorzystany.

Kapusta kiszona jest pełnowartościowym produktem. Zawiera duże ilości witamin, między innymi witaminy C. Gotowy produkt można wykorzystać do wielu przepisów. Niestety kapusta, którą zdarza nam się kupić w sklepie, nie zawsze ma dobry aromat i smak. Warto zatem zrobić kapustę kiszoną w domu.

 

Jak zrobić kapustę kiszoną w domu?
Do wykonania kapusty kiszonej potrzebne będą następujące składniki: kapusta biała, marchew, sól. Pierwszym krokiem jest przygotowanie kapusty do szatkowania. Należy dokładnie ją umyć. Następnie usunąć z niej wszystkie poczerniałe liście. Do kiszenia nie nadają się również liście z widocznymi dziurkami. Po oczyszczeniu główek trzeba wykroić głąb. Jest to biała, twarda część, znajdująca się w samym środku. Tak przygotowaną kapustę można zacząć szatkować. Najlepiej jest użyć szatkownicy. Urządzenie to jest dostępne w skepie. Kolejnym krokiem jest przygotowanie marchwi. Należy ją najpierw obrać ze skórki, nastepnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Po przygotowaniu surowców można zająć się kiszeniem. Potrzebne będzie duże widaro lub beczka. Na dno układamy warstwę kapusty. Warstwa powinna w całości zakrywać dno. Następnie układamy warstwę marchwi. Całość posypujemy obficie solą. Czynności te należy powtarzać aż do momentu, w którym skończy się surowiec. Po zakończeniu musimy dokładnie, przez co najmniej trzydzieści minut, ubijać kapustę. Potrzebujemy do tego tłuczek lub wałek. Tak zrobioną kapustę kiszoną odstawiamy w chłodne miejsce. Czas kiszenia wynosi zazwyczaj około tygodnia. Im dłużej będzie stała, tym bardziej będzie kwaśna. Gotowy produkt można przetrzymywać przez całą zimę, bez obawy o zepsucie.

 

Jak wykorzystać kapustę kiszoną zrobioną w domu?
Kapusta kiszona, dzięki dużej zawartości witaminy C, jest polecana szczególnie dzieciom. Duża ilość witaminy C wzmacnia bowiem organizm przed chorobami, a kwaśny smak kapusty pobudza również apetyt. Może być ona spożywana na surowo, choćby w formie surówki. Wystarczy dodać do niej cebulę, oliwę i odrobinę cukru. Stanowi wówczas doskonały dodatek do dań obiadowych, zwłaszcza do smażonej ryby. Jest również podstawowym składnikiem farszu do pierogów z kapustą i grzybami. Aby go przygotować należy ugotować kapustę, odcedzić ją i połączyć z ugotowanymi wcześniej grzybami i pokrojoną cebulą. Pierogi takie są doskonałym daniem wigilijnym. Warto jest zrobić kapustę kiszoną, ponieważ jest ona również podstawowym składnikiem bigosu. Aby przygotować bigos należy połączyć kapustę kiszoną z poszatkowaną kapustą białą, grzybami, mięsem i cebulą. Wszystkie składniki trzeba najpierw ugotować. Można również przygotować zupę z dodatkiem kiszonej kapusty. Zupa ta jest uwielbiana zwłaszcza przez dzieci. Gotując taką zupę należy pamiętać, aby kapustę dodawać zawsze pod koniec gotowania. W przeciwnym razie, ziemniaki i inne składniki pozostaną twarde. Dzieje się tak, ponieważ kwas zawarty z kapuście powoduje twardnienie warzyw. Naprawdę warto jest zrobić kapustę kiszoną w domu, ponieważ posiada ona bardzo wiele zastosowań zarówno w codziennej, jak także świątecznej, tradycyjnej kuchni polskiej.