Jak zrobić krówki w domu

Ze świeżego mleka, cukru i masła można szybko wyczarować doskonałe, aromatyczne krówki z dodatkiem sezamu, kakao czy bakalii.

Pyszne, ciągnące się krówki to dla wielu osób przyjemne wspomnienie z dzieciństwa. Kiedyś były trudno dostępne (jedynie na odpustach) - dziś można je kupić niemal na każdym kroku. Często okazuje się jednak, że są kruche i niesmaczne. Doskonałym rozwiązaniem jest zrobienie mordoklejek samodzielnie. Z pewnością będą one zdrowsze (nie zawierają żadnych konserwantów) i zniewalająco aromatyczne.

 

  1. Przygotowanie składników na cukierki
    Aby krówki były wyśmienite, konieczne jest przygotowanie składników najwyższej jakości. Przede wszystkim masło (należy przygotować 125 gram) powinno być świeże, o wysokiej zawartości tłuszczu (minimum 80 procent). Musi być także niesolone. Ponadto będzie potrzebne 675 gram cukru. Najlepiej, jeśli będzie drobny. Można także użyć cukru brązowego, który jest zdrowszy. Pozostałe składniki to: 120 mililitrów mleka (o zawartości tłuszczu ponad trzy procent) oraz 200 gram skondensowanego mleka słodzonego. Dobrze jest także dodać jedną łyżkę stołową miodu oraz łyżeczkę ekstraktu waniliowego (nie mylić z olejkiem waniliowym) dla podkreślenia smaku i aromatu cukierków.
     
  2. Gotowanie masy krówkowej
    Pierwszy krok to przygotowanie brytfanki, która będzie foremką do krówek. Nie musi być duża ( wystarczy klasyczna forma na keks). Cukier, masło, dwa rodzaje mleka oraz miód umieścić w garnku z grubym dnem (aby masa się nie przypaliła). Na małym ogniu podgrzewać składniki, cały czas mieszając (można użyć do tego drewnianej łyżki, żeby nie uszkodzić garnka). Wszystkie produkty muszą połączyć się w jednolitą, gładką masę. Doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze przez około 20 minut, aż masa będzie złocista (w kolorze krówek). Przez cały czas gotowania nie wolno zaprzestać mieszania masy, ponieważ łatwo może się przypalić. Aby upewnić się, że mieszanka jest już gotowa, można użyć w tym celu termometru kuchennego. Temperatura powinna wynosić 115 stopni Celsjusza. W tym momencie należy zdjąć garnek z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia na pięć minut.
     
  3. Efektowne wykończenie mordoklejek
    Kolejny etap to ubijanie masy przez kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Następnie należy przelać ją do przygotowanej brytfanki. Odstawić do całkowitego zastygnięcia (masa powinna sztywnieć w temperaturze pokojowej). Kiedy masa będzie gotowa, pokroić ją na małe kawałki. Krówki można zawinąć w papierki. Aby urozmaicić ich smak, można pokusić się o przygotowanie różnych dodatków. Na samym początku, przy etapie gotowania, można dodać dwie łyżki kakao, aby uzyskać czekoladowe cukierki. Ponadto krówki pysznie smakują z dodatkiem sezamu (można go najpierw uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu) lub orzeszków (arachidowych, włoskich, laskowych czy pekan). Wielbiciele bakalii mogą połączyć krówki z rodzynkami lub innymi suszonymi owocami, na przykład daktylami czy figami.