Jak zrobić lukier z cukru pudru

Jedną z form dekoracji ciasta jest zrobienie lukru z cukru pudru, który wcale nie musi być biały, ale kolorowy, aromatyczny i w różnych smakach.

Lukier stanowi najbardziej popularną polewę dla domowych wypieków. Jest jednym z podstawowych elementów smakowych w takich ciastach, jak sernik, jabłecznik, czy placek drożdżowy. Stanowi również wspaniałą dekorację dla pączków, pierniczków, czy też tortów. Poniższy przepis można wykorzystać do wszelkiego typu wypieków. Ponadto w zależności od preferencji możliwa jest swobodna zmiana aromatu lukru, jego konsystencji czy też koloru. Dzięki czemu nasze wypieki zyskają nowy niepowtarzalny smak oraz aromat.

 

 

  • Przygotowanie składników
    Lukier z cukru pudru nie jest wymagającym dużych nakładów finansowych przepisem. A jego wykonanie można zamknąć w 10 minutach pracy. Cukier puder, woda, sok z cytryny oraz aromatyczny olejek to podstawowe składniki, jakie powinny znaleźć się w dobrym lukrze. Aby wykonać lukier należy przygotować 30 dkg cukru pudru, 1 dojrzałą cytrynę, 2 – 3 łyżki wody, olejek aromatyczny na przykład waniliowy, bądź pomarańczowy. Do lukru można również dodać barwniki, które pozwolą na urozmaicenie wypieków. 
  • Wykonanie polewy
    Aby zrobić lukier z cukru pudru należy utrzeć cukier puder z sokiem z wyciśniętej cytryny oraz wodą. Pamiętaj, aby cytryna była świeża i wysokiej jakości. Z jednej cytryny powinniśmy uzyskać około 3 łyżek soku. Następnie dodajemy aromatyczny olejek wedle własnego uznania. Masę należy tak długo mieszać, aż osiągnie jednolitą konsystencję. Niedopuszczalne jest, aby w polewie pojawiły się jakiegokolwiek typu grudki. W celu uzyskania bardziej płynnego lukru należy dodać odrobinę więcej wody. Do lukru, aby miał ciekawszy smak można wedle własnego uznania dodać kilka kropel alkoholu na przykład rumu, bądź miodówki pigwowej. Trzeba przy tym pamiętać, aby nadto nie rozrzedzić polewy. Jeżeli przypadkiem nasz lukier jest zbyt rzadki, można go uratować dodając stopniowo małe porcje cukru pudru. W ten sposób uda nam się osiągnąć idealną konsystencję, która dla różnego typu ciast może być inna.
  • Barwienie lukru
    Bardzo popularną metodą na urozmaicenie wypieków - zwłaszcza pierniczków - jest stosowanie kolorowego lukru. Można go wykonać poprzez dodanie barwników spożywczych, dostępnych w sklepach, bądź zdrowszymi domowymi sposobami. Aby uzyskać czerwony lukier należy dodać sok porzeczkowy, żurawinowy bądź malinowy. Dla zabarwienia na zielono wykorzystujemy sok ze szpinaku, na pomarańczowo – sok z marchwi lub pomarańczy, na żółto – sok z brzoskwini. Zrobienie takiego lukru różni się od tradycyjnego białego lukru, jedynie tym, że zamiast kilku łyżek wody dodajemy wybrany tę samą proporcję soku. Zrobienie lukru z cukru pudru w różnych kolorach nie jest niczym ograniczone. Możemy do tego wykorzystać soki, które najbardziej lubimy. Ciasta, które zostaną udekorowane takim lukrem zyskają nie tylko na walorach wizualnych, ale przede wszystkim smakowych.