Jak zrobić mamoladę różaną

Dobrze oczyszczone i wyselekcjonowane płatki róż, cukier, woda oraz inne dodatki to składniki potrzebne, aby zrobić marmoladę różaną.

Nieziemsko aromatyczna i niezwykła, wręcz unikalna konfitura z róży to obowiązkowy dodatek do wielu deserów. Obecnie w sklepach oraz cukierniach coraz rzadziej spotyka się klasyczne pączki z dodatkiem tego słodkiego przysmaku, dlatego że zastępowany jest on zwykłym dżemem truskawkowym. Aby uzyskać ten niepowtarzalny smak i zrobić marmoladę różaną w swoim domu konieczne jest spędzenie kilku dłuższych chwil w kuchni, jednakże efekt końcowy wart jest poświęconego czasu.

 

 

  • Wybór składników
    Płatki róż są niezwykle lekkie, dlatego zebranie odpowiedniej ilości do przygotowania konfitury jest bardzo pracochłonne. Róże jednak kwitną przez cały okres letni, dlatego można je zbierać przez dłuższy czas i tym samym zebrać płatki z różnych odmian, na przykład intensywną Rose de Resht lub Rotes Meer. Należy jednak pamiętać, że muszą być to róże niepryskane. Aby zrobić marmoladę różaną z prezentowanego poniżej przepisu, ze 150 gram płatków należy oderwać białe części i umyć je delikatnie w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Ostrożnie rozgnieść płatki w dłoniach i układać warstwami, każdą zasypując dwiema łyżkami drobnego cukru. Szczelnie zakryć naczynie i pozostawić na noc. 
  • Wyrób marmolady
    Następnego dnia w dużym garnku z grubym dnem rozpuścić pół kilograma cukru w 500 gram wody, ciągle mieszając i doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z jednej cytryny i gotować jeszcze przez pięć minut, nie mieszając. Syrop odstawić z ognia i ostudzić. Kiedy syrop osiągnie temperaturę pokojową, dodać płatki róż wraz z sokiem, który powstał w nocy pod wpływem cukru. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez około 15-20 minut aż mieszanka zgęstnieje. Słoiki dokładnie wyparzyć wraz z pokrywkami. Należy pamiętać, aby nie wycierać słoików ściereczką, albowiem pozostawi ona w środku włókna, które mogą przyczynić się do pleśnienia powideł. Słoiki po wyparzeniu postawić do góry dnem i odczekać aż same wyschną. Gorącą marmoladę przełożyć do słoików uważając, aby nie rozlać jej po bokach. Jeśli tak się stanie, górę słoika przetrzeć spirytusem. Słoiki z konfiturą zakręcić używając suchych, wyparzonych zakrętek i postawić do góry dnem. Kiedy ostygną, ustawić w ciemnym miejscu (spiżarni lub piwnicy) i delektować się niepowtarzalnym smakiem konfitury. 
  • Inny sposób oraz zastosowanie
    Aby zrobić marmoladę różaną według innego przepisu, z dodatkiem jabłek, należy przygotować 750 gram dojrzałych jabłek, 250 gram płatków róży oraz 500 gram cukru. Owoce umyć, obrać, wydrążyć gniazda i pokroić na ćwiartki lub większą kostkę. Dusić wraz z cukrem i odrobiną wody aż będą miękkie. Dodać wydrylowane owoce róży, które wcześniej zostały oczyszczone. Mieszankę gotować, aż stanie się gęsta. Umieścić marmoladę w wyparzonych słoikach, zakręcić i postawić do góry dnem do przestygnięcia. Konfitura z róży idealnie komponuje się z aromatycznymi pączkami, drożdżowymi i kruchymi rogalikami oraz innymi ciastami. Oprócz słodkich deserów stanowi idealny dodatek do gorącej herbaty, podawanej w chłodne dni.