Jak zrobić masło orzechowe w domu

Masła orzechowe zakupione w sklepie, mimo iż smaczne, zawierają wiele zbędnych kalorii. Produkt domowej roboty może być i smaczny i zdrowy!

Masło orzechowe wytwarzane z orzechów arachidowych jest jednym z najpopularniejszych kanapkowych smarowideł w USA i Holandii. Orzechy ziemne, z których wytwarza się masło to przede wszystkim źródło protein, błonnika, cynku, fosforu, witamin z grupy b i magnezu.

Właściwości zdrowotne masła orzechowego

Badania dowiodły, że spożywanie produktów na bazie orzechów kilka razy w tygodniu zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, a zawarte w nich tłuszcze nienasycone pomagają zapobiegać chorobom serca. Ponadto spożywanie orzechów oraz masła orzechowego korzystnie wpływa na organizm przy wzmożonym wysiłku umysłowym. Wbrew obiegowej opinii masło orzechowe wcale nie jest słodkie, a wyprodukowanie go w domowym zaciszu jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych.

Składniki i sposób przygotowania

Aby przyrządzić masło potrzebne nam będzie:
- około 200g orzechów arachidowych (orzeszków ziemnych)
- 1 łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego,
- 1 łyżkę masła
- szczyptę soli.
- odrobina miodu lub cynamonu do smaku (można także dodać łyżeczkę kakao lub roztopionej gorzkiej czekolady)

Przygotowanie należy rozpocząć od podprażenia orzeszków ziemnych na patelni lub na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po tym zabiegu orzeszki powinny zmienić swój kolor na jasnobrązowy. Kolejnym krokiem będzie mielenie. Orzeszki należy zmielić blenderem o wytrzymałych ostrzach albo w młynku przez około 15 minut do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać olej i masło zważając na to, by masa nie była zbyt tłusta. Później pozostaje tylko dokładnie wymieszać orzechowe masło z resztą składników, doprawić do smaku i gotowe! Przyrządzone masło należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż miesiąc. Od czasu do czasu trzeba je zamieszać, ponieważ olej będzie się oddzielał od reszty masy.

Z czym to się je, czyli zastosowanie masła orzechowego

Masło orzechowe przeznaczone jest głównie do smarowania pieczywa, ale równie dobrze nadaje się do przekładania wafli i ciastek na przykład krakersów. Można nim smarować naleśniki, tosty, grzanki albo używać go jako masy do tortów.
Dużą popularnością cieszą się tak zwane "amerykańskie kanapki" - dwie kromki białego pieczywa, jedna posmarowana masłem orzechowym, druga dżemem (najlepiej wiśniowym lub malinowym) i złączone w całość. Smacznego!

Z nami zarobisz łatwo i szybko