Jak zrobić olej lawendowy domowymi sposobami

Olej lawendowy ma wszechstronne zastosowanie lecznicze i kulinarne a przygotowac go można na jeden z trzech sposobów.

Olej lawendowy uzyskiwany jest z lawendy lekarskiej. Jest to olejek eteryczny stosowany w lecznictwie, który wspomaga leczenie wielu schorzeń. Ma między innymi działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne. Stosowany jest w leczeniu trądziku, przyspiesza gojenie ran, wpływa korzystnie na wygładzanie skóry i zapobiega powstawaniu blizn. Wspomaga regenerację zniszczonych, suchych włosów. Ma działanie rozgrzewające, dzięki czemu może być stosowany w leczeniu bólów reumatycznych i mięśniowych. Doskonale sprawdza się w aromaterapii – wycisza lęki, uspokaja, ułatwia zasypianie. Łagodzi bóle głowy. Inhalacje olejkiem lawendowym są również stosowane w niektórych typach astmy. Stosowany jest także w kuchni, nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Ze względu na jego wszechstronne zastosowanie warto więc wiedzieć, jak przyrządzić go w domu.

 

 

  • Infuzja na gorąco
    Infuzja to metoda otrzymywania naparu przez moczenie. Olej lawendowy możemy otrzymać na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest infuzja na gorąco. Do naczynia należy wlać 3 filiżanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek i wsypać 25 dekagramów świeżych gałązek lawendy. Całość należy gotować na małym ogniu przez około 3 godziny. Następnie tak przygotowany olej należy ostudzić i odsączyć. Przy pomocy gazy można przefiltrować olej i w ten sposób pozbyć się resztek rośliny. Wystudzony olejek należy przelać do ciemnej butelki. Można go stosować w przeciągu 6-12 miesięcy od przygotowania.
  • Infuzja na zimno
    Różni się od infuzji na gorąco tym, że wykorzystuje się w niej wysuszone, a nie świeże kwiaty lawendy (dostanie się wody do oleju grozi zjełczeniem). Dobrze wysuszone rośliny należy umieścić w dużym słoju i zalać je olejem słonecznikowym lub oliwą z oliwek. Następnie słój należy dobrze zakręcić i zostawić w nasłonecznionym miejscu na okres 2-6 tygodni. W tym czasie substancje aromatyczne z roślin będą mogły przeniknąć do oleju. Po tym okresie przy pomocy gazy można pozbyć się resztek lawendy z oleju, następnie należy przelać uzyskany olej lawendowy do ciemnej butelki.
  • Metoda czterech kroków
    Do przygotowania oleju lawendowego według tego przepisu potrzebne są świeżo zebrane, nie do końca rozwinięte kwiaty lawendy. Po oderwaniu od łodyżek należy zostawić je na kilkanaście godzin w ciepłym miejscu, po czym posiekać, ale nie bardzo drobno. 8 łyżek tak przygotowanych kwiatów należy włożyć do słoika, zalać olejem (400 mililitrów), zamknąć i odstawić w nasłonecznione miejsce na okres jednego miesiąca. Po tym czasie resztki roślin należy odcedzić, a do oleju dodać znów 8 łyżek lawendy i pozostawić w zamkniętym słoiku na dwie doby. Ten etap powtarzać można kilkakrotnie, w zależności od tego, jak silny aromat chce się uzyskać. Ostatnim krokiem jest przelanie oleju do ciemnej butelki. Olej lawendowy przechowywany w ciemnym, chłodnym miejscu nadaje się do użycia przez 6 – 12 miesięcy.