Jak zrobić ozdoby z warzyw

Ogórek, rzodkiewka, marchew oraz wiele innych produktów to doskonały materiał, aby własnoręcznie zrobić ozdoby z warzyw i zachwycić gości upiększonymi potrawami.

Każda potrawa pomimo najlepszego smaku i aromatu, wymaga odpowiedniej oprawy. Efekt wizualny, zwłaszcza przy przyjmowaniu gości jest niezwykle istotny. Poniższe porady pomogą kulinarnym amatorom zrobić ozdoby z warzyw, ogólnodostępnych w sklepach. Wykonanie nie zajmie dużo czasu, a rezultat będzie oszałamiający.

  • Do wyboru, do koloru
    Aby zrobić ozdoby z warzyw, należy dobrać odpowiednie składniki. Nie każde warzywo nadaje się do tego celu, jednak wybór jest bardzo szeroki. Przede wszystkim należy kierować się wielkością i tym, jak twarde są warzywa. Im większe, tym łatwiej będzie wyrzeźbić odpowiedni wzór. Nie powinny być także zbyt miękkie, albowiem trudno będzie nadać im pożądany kształt. Do tego typu działań odpowiednie będą na przykład: duża rzodkiew, marchew, por, papryka, cebula, pomidor, pietruszka czy świeży ogórek. Należy pamiętać, iż do bardziej efektownych dekoracji potrzebne są specjalne narzędzia (nożyki do dekorowania warzyw i owoców), które można zakupić w większości supermarketów i sklepów z akcesoriami kuchennymi. Ceny nie są wygórowane, a podstawowy nożyk można kupić już za kilka złotych. Oczywiście możliwe jest wykonanie ozdób bez dodatkowych narzędzi, jednak jest to trudniejsze i często efekt nie jest zadowalający.
  • Ogórek na start!
    Jednym z warzyw, które nie powinny sprawić kłopotu przy ozdabianiu jest ogórek. Wystarczy odciąć końcówki i przy pomocy specjalnego nożyka lub zwykłego noża zrobić nacięcia wzdłuż ogórka na skórce tak, aby powstały długie dwukolorowe pasy ze skórki oraz miąższu. Następny krok to krojenie karbowanego warzywa w plasterki i ułożenie go na potrawie. Można także pokroić ogórek w grubsze pasy i wydrążyć delikatnie środki. Co drugi plasterek przeciąć i przełożyć go przez cały plasterek tak, aby powstał efektowny łańcuch. Kolejny sposób, aby zrobić ozdoby z warzyw, to wykonać oryginalną koronę z ogórka. Należy odciąć końcówkę i ukroić pokaźny kawałek (około 6-8 centymetrów długości). Aby wykonać tę ozdobę, należy użyć spiczastego nożyka i zrobić ostre nacięcia dookoła ogórka, które będą przypominać zygzak. Ogórka za każdym razem należy przeciąć do samego środka (ale nie do końca), więc trzeba robić to bardzo starannie.
  • Warzywa z klasą
    Marchew także jest idealnym materiałem, aby zrobić ozdoby z warzyw. Przede wszystkim do wykonania potrzebny jest nożyk ze spiralką, który pozwala na uzyskanie efektownych kształtów. Do dużej marchwi należy wbić spiralkę i delikatnie przekręcać. Jeśli warzywo jest za twarde, można je chwilę podgotować. Inny sposób, to wykonanie kwiatu z rzodkiewki lub pietruszki. Po umyciu, należy odciąć górną część i nacinać warzywo z każdej strony i pod skosem tak, aby nie przeciąć rzodkiewki do końca. Następnie należy delikatnie rozchylić „płatki” i ułożyć rzodkiew na zielonej pietruszce czy koperku.