Jak zrobić przepyszny twaróg domowy?

Przepyszny twaróg domowy można zrobić bardzo szybko, wystarczy tylko mleko i odrobina czasu, aby uraczyć podniebienia najbliższych w czasie rodzinnej kolacji.

Samodzielnie zrobiony twaróg domowy z pewnością ucieszy domowników. Ma on cudowny, mleczny smak i bardzo delikatną konsystencję. Przepyszny twarożek można zrobić tylko i wyłącznie z mleka. W naszym przepisie jednak zastosujemy dodatkowy składnik (śmietankę albo jogurt), aby końcowy produkt miał lepszy smak i był bardziej kremowy. Jeśli ktoś sobie życzy, dodatkowy składnik można pominąć, a twaróg przyrządzić z samego mleka. Przepyszny twaróg robi się z mleka, które zawiera trzy i dwie dziesiąte procenta tłuszczu. Musi to być mleko zwykłe, mleko UHT niezbyt nadaje się do tego celu. Niektóre osoby robią twaróg właśnie z mleka UHT, lecz taki rodzaj mleka należy zakwasić jogurtem albo kefirem, a efekt końcowy nie zawsze jest zadowalający.

Składniki potrzebne do zrobienia twarożku
Aby powstał przepyszny twaróg domowy, potrzebne będą dwa litry mleka i mały pojemnik (sto lub dwieście mililitrów) słodkiej śmietanki lub naturalnego jogurtu. Za sprawą drugiego składnika można otrzymać twarożek śmietankowy, który będzie bardziej kremowy albo twarożek jogurtowy o niższej kaloryczności. To wszystko, czego potrzeba, aby wyczarować ser, który swoją delikatnością i smakiem zachwyci całą rodzinę. Najpierw jednak trzeba uzbroić się w trochę cierpliwości, albowiem twarożek nie powstaje od razu. Proces może trwać od dwóch do czterech dni.

Jak zatem wyczarować przepyszny twarożek?
Mleko (dwa litry), z którego powstanie twarożek musi postać przynajmniej dwa dni w ciepłym miejscu aby skwaśniało. Przy niższej temperaturze, mleko może kwaśnieć wolniej i analogicznie ciepło przyspiesza ten proces. Kiedy mleko jest już kwaśne, należy przelać je go garnka i dodać śmietankę (twaróg domowy śmietankowy) lub jogurt (twaróg domowy niskokaloryczny jogurtowy) w ilości dwustu mililitrów (niepełna szklanka). Całość należy dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na jeszcze jeden dzień. Następnego dnia mleko ze śmietaną lub jogurtem trzeba trzy razy podgrzewać na wolnym ogniu, za każdym razem przez kilkadziesiąt sekund. Teraz wystarczy już tylko wylać twarożek na cedzak i dokładnie go osączyć. Cedzak może mieć oryginalny kształt (na przykład sześciokąta), dzięki czemu można otrzymać oryginalnie wyglądający ser. Gotowy twarożek po osączeniu można dodatkowo posypać szczypiorkiem, koperkiem, słodką papryką albo innymi przyprawami. Smacznego!