Jak zrobić pyszny kremowy dip serowy

Kremowy dip serowy można przygotować na ciepło lub na zimno - w obu wersjach jest świetnym dodatkiem do przekąsek, jak nachos czy chipsy, a także do grillowanych warzyw i mięs.

Kremowy dip serowy to pyszny sos, który świetnie sprawdzi się na każdej domowej imprezie, jest bowiem idealnym dodatkiem zarówno do słonych przekąsek, jak i potraw z grilla. Możemy użyć go na przykład do popularnych nachos, chipsów, a także – w nieco mniej kalorycznej i zdrowszej wersji – do maczania surowych warzyw pociętych w słupki. Podstawą przygotowania dipu jest mieszanka żółtego i topionego sera, możemy jednak modyfikować jego smak za pomocą różnych dodatków. Dodatkową zaletą jest łatwość, z jaką przyrządzimy ten sos – możemy użyć do tego zarówno patelni, jak i kuchenki mikrofalowej, a cały proces zajmie około piętnastu minut.

Podstawowy przepis

  • Potrzebne składniki to 2-3 łyżki sera żółtego startego na grubych oczkach (dowolnego, w zależności od pożądanego smaku), 1 serek topiony (na przykład Ementaler) oraz pół szklanki mleka.
  • Przygotowanie na patelni. Na rozgrzaną patelnię teflonową wrzucamy oba sery. Kiedy zaczną się topić, stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Nie jest konieczne wlewanie całej podanej w przepisie porcji, mleko służy bowiem do rozrzedzenia sosu – dodajemy zatem tyle, by uzyskać pożądaną gęstość. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (sprawdzamy, czy ser dokładnie się rozpuścił i nie stworzył grudek).
  • Przygotowanie w kuchence mikrofalowej. Oba sery wkładamy do odpowiedniego do kuchenki mikrofalowej naczynia i podgrzewamy piętnaście sekund. Następnie do serów dolewamy mleko – około jednej czwartej szklanki, by dip nie był za rzadki. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kolejne pół minuty.
  • Sos podajemy na zimno. Powyższy przepis wystarczy wzbogacić przyprawami, na przykład solą, pieprzem i papryką, lub ziołami – świetnie pasuje tutaj często używane w obfitującej w sery włoskiej kuchni oregano.
  • Najprostszy kremowy dip serowy, który można urozmaicać, dodając lubiane przez siebie dodatki. W zależności od pożądanej wielkości porcji, ilość składników należy proporcjonalnie zmniejszać lub zwiększać. Można również zmieniać intensywność smaku – większa ilość żółtego sera to bardziej wyrazisty (ale też cięższy) sos, przewaga sera topionego pozwoli natomiast uzyskać delikatniejszy dip.

Dip na zimno
Ten kremowy sos, można przygotować również bez podgrzewania. Składniki to ser pleśniowy, na przykład Lazur lub Rokpol, ser żółty (taka sama ilość, jak sera pleśniowego) i majonez. Ser pleśniowy drobno kruszymy lub kroimy, a następnie łączymy ze startym na najmniejszych oczkach serem żółtym. Dodajemy majonez, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Całość dokładnie mieszamy, wstawiamy na godzinę do lodówki. W lżejszej, mniej kalorycznej wersji, majonez można połączyć ze śmietaną, dodając jedną jej łyżkę na trzy łyżki majonezu. Do sosu przygotowanego na zimno można dodać posiekany lub sprasowany czosnek, odrobinę kukurydzy z puszki lub posiekane ogórki konserwowe – uzyskamy wtedy pyszny, kremowy dip serowy, pasujący do dań obiadowych.