Jak zrobić sękacz w domu

Sękacz, tradycyjne polskie ciasto, przygotowuje się z prostych składników, samo wykonanie wymaga jednak trochę wprawy.

Sękacz jest wyrobem cukierniczym, który swoim wyglądem przypomina pień ściętego drzewa. Ciasto to wyrabia się z biszkoptu oraz masy tłuszczowej, które są zazwyczaj pieczone nad rożnem jednak w warunkach domowych z powodzeniem można je upiec w tradycyjnym piekarniku.

Składniki potrzebne do przygotowania sękacza

Do przygotowania domowego sękacza potrzebna jest niewielka ilość składników. Najważniejszą rolę odgrywa mąka, którą należy dodać do ciasta w proporcjach trzy czwarte szklanki mąki krupczatki oraz pół szklanki mąki ziemniaczanej. Zachowanie odpowiednich proporcji odgrywa tu niezwykle istotną rolę, ponieważ ciasto musi zachować odpowiednią grubość. Oprócz mąki potrzebne jest także masło w ilości dwudziestu pięciu dekagramów oraz sześć jaj i szklanka cukru. W zależności od pożądanego smaku można także przygotować pięćdziesiąt mililitrów jasnego rumu, pół laski świeżej wanilii, garść zmielonych migdałów oraz do dekoracji trzy czwarte szklanki cukru pudru oraz sok z jednej cytryny. Można także z powodzeniem zastosować inne składniki takie jak rodzynki czy migdały. Wiele zależy tu od własnych upodobań kulinarnych. Z tych składników powstanie w dalszym etapie sękacz.

Proces przygotowanie sękacza

Na początek należy utrzeć gładką masę z masła i cukru. Powoli dodawać do tego po jednym żółtku. Następnie należy wsypać migdały i rozdrobnioną wanilię a także wlać rum i wsypać oba rodzaje mąki. Należy to robić stopniowo cały czas pamiętając o ucieraniu masy, w której w żadnym wypadku nie mogą powstać nawet najmniejsze grudki, które mogłyby znacząco wpłynąć na efekt końcowy prac. Następnie należy z pozostałych białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę. Oba elementy trzeba ze sobą połączyć jednak nie należy tego robić poprzez dalsze ucieranie a jedynie poprzez delikatne mieszanie łyżką. Przygotowywanie sękacza wymaga, więc pewnej wprawy jednak nabywa się jej niezwykle szybko. Na dnie rozgrzanej do temperatury dwustu stopni blaszce należy rozprowadzić dwie łyżki masy i piec je przez około pięć minut. Następnie wyjąć ciasto z pieca rozprowadzić ponownie dwie łyżki masy i znów piec przez pięć minut. Czynność tą należy powtarzać aż do rozprowadzenia całej masy. Gdy ciasto zostanie już wyjęte należy je polać lukrem przygotowanym z soku z cytryny utartym z cukrem pudrem. W ten sposób otrzymuję się gotowy sękacz, którym wszyscy z pewnością będą się zajadać ze smakiem, który jest niepowtarzalny i unikatowy.