Jak zrobić wino truskawkowe?

Produkując wino truskawkowe należy wymieszać składniki w odpowiednich proporcjach, a następnie odczekać określony okres czasu, aż wytworzy się z nich alkohol.

Proces, w którym powstaje wino truskawkowe, wielu osobom kojarzy się z pracochłonnym oraz męczącym zajęciem. W rzeczywistości robienie tego trunku jest bardzo łatwe, a efekt jest przepyszny. Przygotowując wino powinniśmy się jednak kierować pewnymi zasadami, aby stało się ono specjałem naszych stołów.

Niezbędne składniki do wyrobu truskawkowego wina

Podstawowym składnikiem przy robieniu wina truskawkowego są owoce. Wybór truskawek jest szczególnie ważnym zadaniem. Do produkcji tego trunku nie nadają się owoce szklarniowe. Powinniśmy także zwrócić uwagę na smak truskawek, ponieważ to głównie od niego zależy aromat naszego specjału - powinny być one słodkie i dojrzałe. Smak owoców jest uwarunkowany głównie zależnie od ich odmiany oraz czynników pogodowych. Podczas mokrych okresów mogą być one bardzo soczyste, lecz niezbyt słodkie lub nawet kwaśne (możemy wyregulować to podczas słodzenia wina, jednak trunek przestanie być tak aromatyczny). Truskawki użyte do produkcji wina, należy także dobierać ze względu na ich świeżość. Powinniśmy unikać owoców nadpsutych, gnijących, a nawet przejrzałych, ponieważ wino truskawkowe jest bardzo podatne na ataki pleśni. Nie możemy zapomnieć o innych, niezwykle ważnych produktach, niezbędnych do przygotowania trunku. Do przygotowania 10 litrów wina będziemy potrzebowali siedmiu kilogramów truskawek, trzech i pół litra wody, dwóch i pół kilograma cukru, kwasku cytrynowego w zależności od kwasowości owoców, do 15 gram drożdży winiarskich (najlepiej szczepów Assmannshausen, Chambertin, Madera lub Tokaj) oraz 4 gramów pożywki dla drożdży.

Przygotowanie wina z truskawek

Owoce należy przemyć pod zimną bieżącą wodą oraz usunąć szypułki. Następnie trzeba je zmiażdżyć, aż do powstania musu i przelać całość do gąsiora. Rozgniatając owoce można używać różnego rodzaju tłuczków (najlepiej nadaje się przyrząd do rozgniatania ziemniaków), należy się natomiast wystrzegać mielenia ich w mikserze, gdyż rozdrobni on także pestki, przez co wino truskawkowe może stać się gorzkie w smaku. W połowie przegotowanej wody należy rozpuścić połowę cukru i dodać do mieszanki kwasek cytrynowy (jeśli go nie zastosujemy wino może czernieć). Po ostygnięciu mieszanki, dodajemy do niej drożdże winiarskie oraz pożywkę, a następnie całość wlewamy do gąsiora. Trunek ten charakteryzuje się burzliwą fermentacją, która trwa od 4 do 5 dni. Po tym czasie należy dodać resztę cukru i wody. Po miesiącu, gdy wino przestanie fermentować, należy zlać je znad osadu i pozostawić na następne 4 miesiące, po których będzie gotowe do spożycia. Najlepiej smakuje po roku od nastawienia.