Jak zrobić własne przetwory owocowe - porady

Własne przetwory owocowe możemy podzielić na dżemy, powidła i kompoty. Zrobienie ich jest banalnie proste, a gotowy produkt może znaleźć wszechstronne zastosowanie.

Produkcję własnych przetworów owocowych zawsze zaczynamy od zakupu owoców. Musimy pamiętać, aby były one zdrowe i dojrzałe. Oprócz owoców będzie nam również potrzebny cukier i przyprawy, na przykład cynamon.

 

Domowe przygotowanie dżemów
Produkcję dżemów zaczynamy od przygotowania owoców. Musimy z nich usunąć wszystkie części niejadalne, na przykład szypułki. Następnie dokładnie je myjemy i osuszamy. Większe owoce kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane owoce przekładamy go garnka, dodajemy cukier i pozostałe składniki. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję żelu możemy dodać preparaty pektynowe. Dostępne są one w sklepach. Całość gotujemy na wolnym ogniu około jednej godziny. Od czasu do czasu mieszamy. W tym czasie cukier rozpuści się, owoce zmiękną i dżem stanie się gęsty. Gotowy dżem przekładamy do czystych słoików i szczelnie zakręcamy. Następnie słoiki ustawiamy do góry dnem i czekamy aż ostygną. Tak przygotowane własne przetwory owocowe długo zachowają swoją trwałość.

 

Przygotowanie powideł owocowych
Powidła otrzymujemy przez gotowanie owoców z dodatkiem cukru. Do produkcji własnych przetworów owocowych, jakimi są powidła, używa się najczęściej śliwek węgierek, które mogą być w postaci surowej lub zamrożonej. Tak, jak przy robieniu dżemów, owoce wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Ze względu na duży stopień zagęszczenia powideł, powinniśmy je gotować znacznie dłużej, około pięciu godzin. Podczas gotowania masy śliwkowej powstają brunatne związki, które nadają jej specyficzny smak i zapach. Gotowe powidła przekładamy do słoików i zakręcamy. Następnie ustawiamy do góry dnem i czekamy aż wystygną.

Domowe kompoty
Kompoty uzyskujemy poprzez połączenie owoców z syropem cukrowym. Umyte i obrane owoce powinniśmy skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Syrop cukrowy musimy zrobić z wody i cukru. Ilość cukru uzależniona jest od naszych upodobań. Gotowe owoce układamy do połowy wysokości słoika. Słoiki, w których przygotowujemy kompoty powinny być większe od tych przeznaczonych na powidła czy dżemy. Następnie owoce zalewamy syropem cukrowym i szczelnie zakręcamy słoiki. Gotowe, własne przetwory owocowe należy pasteryzować przez około dwadzieścia minut. Pasteryzacja powinna odbywać się w dużym garnku, do połowy napełnionym wodą. Ustawiamy w nim słoiki i przykrywamy pokrywką. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki ustawiamy do góry dnem i czekamy aż ostygną.

 

Zastosowanie własnych przetworów owocowych
Własne przetwory owocowe są bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witamin i soli mineralnych. Stanowią doskonały dodatek do różnego rodzaju słodkości. Możemy smarować nimi naleśniki, racuchy, a nawet placki ziemniaczane. Świetnie nadają się również do ciast. Najlepsze są wypieki z powidłami śliwkowymi. Kompoty stanowią zdrową alternatywę dla gazowanych napojów, gdyż świetnie gaszą pragnienie w upalne dni. Jabłka wyjęte z gotowych kompotów możemy przerabiać na musy owocowe. Spektrum możliwości kulinarnych z użyciem przetworów domowej roboty jest niezwykle szerokie.