Jedzenie po biegu - pełnowartościowy posiłek po wysiłku

Bieganie, szczególnie jako sport uprawiany regularnie, wymaga odpowiedeniej formy i dużej dawki energii, dlatego konieczny jest przemyślany wybór jedzenia po biegu, bogatego w węglowodany, magnez i wapń.

Wśród sportów uprawianych na równi wyczynowo i rekreacyjnie bieganie cieszy się szczególnym powodzeniem. Nie wymaga skomplikowanego wyposażenia czy kosztownego stroju, a jedynie wygodnego obuwia i pewnej dozy samozaparcia. Ważnym elementem praktykowanego na co dzień joggingu jest odpowiednia dieta, szczególnie dobór jedzenia po biegu. Jeszcze większej rozwagi wymaga jadłospis wyczynowego maratończyka. Jednak w obu przepadkach trzeba skoncentrować się zarówno na właściwym doborze poszczególnych składników menu, jak i na kompozycji odpowiednich porcji pożywienia spożywanego bezpośrednio po biegu.

 

  • Jadłospis amatora joggingu - posiłek po wysiłku
    Najważniejszym składnikiem diety osób uprawiających rekreacyjnie biegi powinny być odpowiednio dobrane węglowodany. Zastrzyk energii amatorzy joggingu powinni sobie fundować przede wszystkim kilkanaście minut po zakończonym biegu. Jedzenie bezpośrednio po wzmożonym wysiłku fizycznym nie jest wskazane, jednak odczekanie umownego kwadransa wystarcza. Jedzenie po biegu, przy zachowaniu stosownej przerwy, powinno jednak stanowić solidny posiłek złożony z porcji pożywnych węglowodanów (w postaci ryżu, makaronu ryżowego lub pełnoziarnistego pieczywa), podawanych jako część posiłku złożonego również z ryb, zawierających cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe, ewentualnie kotletów sojowych albo wegańskich pulpetów na bazie marchewki i soczewicy.
     
  • Dieta maratończyka - co jeść po wyczerpującym biegu
    Jeżeli jogging uprawiany jest wyczynowo, jedzenie po biegu należy dobierać z jeszcze większą rozwagą. W okresie uprawiania maratonu węglowodany powinny stanowić nawet do 70 procent przyjmowanego dziennie pożywienia. Mimo wszystko powinny być to jednak węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, gdyż to one ulegają podczas zaawansowanego biegu wydatnemu spaleniu. Warto sięgać po kasze, lekkie makarony i ryż, ograniczając jednak mniej wartościowe węglowodany: słodycze czy tym bardziej alkohol. Warto zrezygnować również z dużych ilości czarnej herbaty, najlepiej całkowicie wyeliminować kawę, zastępując ją ewentualnie napojami energetyzującymi z niewielkim dodatkiem kofeiny. Koniecznością jest natomiast wypijanie przez maratończyka minimum dwóch litrów wody dziennie, świeżych soków warzywnych bez dodatku cukru, zielonej herbaty i napojów ziołowych: mięty czy melisy. Jeżeli ciężko jest nam zrezygnować z kawy, warto ograniczyć się do jednej, porannej filiżanki, którą dla wzmocnienia walorów energetycznych warto posłodzić łyżką cukru.
     
  • Odpowiednie proporcje jedzenia po biegu
    Szczególny moment po odbytym biegu, niezależenie od jego długości i intensywności, to dla organizmu chwila wyczerpania. Dobrze skomponowany, lekki posiłek sprzyja wówczas regeneracji i przywróceniu właściwej dawki energii. Jednak nie można wówczas obciążać organizmu ciężkim, tłustym pożywieniem, którego właściwe strawienie będzie trudne i mało wydajne dla organizmu. Najbardziej rozsądne jedzenie po biegu powinno stanowić niewielką przekąskę (jabłko lub marchewkę). Warto też wypić dużą ilość wody, by przygotować organizm na pełnowartościowy, bogaty w węglowodany posiłek.