Kaczka z pomarańczami – odświętny przepis

Kaczka z pomarańczami jest odświętnym daniem, a zaserwowanie jej zachwyci gości.

Zacznijmy od listy zakupów. Do przygotowania kaczki w pomarańczach będziemy potrzebować: oczywiście kaczkę około dwukilogramową, dwa winne jabłka, dwie dorodne pomarańcze, szklankę białego wytrawnego wina, sok i skórkę otartą z pomarańczy, łyżkę margaryny, tymianku oraz soku z cytryny, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz podstawowe przyprawy czyli sól i pieprz. Gdy przygotujemy wszystko możemy zacząć przygotowywać kaczkę z pomarańczami - niecodzienne danie, które urzeka smakiem.

Czas zacząć gotować!
Dla kuchennego laika perspektywa przygotowania kaczki może być przerażająca, jednak trzymając się naszych porad kulinarny uda Ci się sprostać temu zadaniu. Na początek dokładnie umytą i wysuszoną kaczkę należy natrzeć w odpowiedniej kolejności solą, pieprzem oraz tymiankiem. Następnie kropimy wszystko sokiem z cytryny, naszą "kompozycję" zawijamy w folię i odstawiamy na około dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu naszej kaczki z lodówki układamy ją na blaszce wysmarowanej wcześniej margaryną. Następnie obkładamy całość plastrami jabłek i jednej pomarańczy. Nadszedł czas na podlanie przygotowanej kaczki roztopionym masłem. Przygotowaną tak kaczkę wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy w takiej temperaturze około 15 minut. Warto mieć wtedy przy sobie rękawice kucharskie, by uniknąć poparzenia Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do około 170 stopni i pieczemy kaczkę przez około 70 minut, co jakiś czas skrapiając wodą oraz winem, a gdy później podczas pieczenia wytworzy się sos podlewamy nim kaczkę.

Coraz bliżej uczty!
Z piekarnika wyjmujemy miękką kaczkę, dzielimy ją na porcję i dla lepszego efektu układamy na ogrzanym wcześniej półmisku. Do sosu, który powstał podczas pieczenia dodajemy otartą z pomarańczy skórkę. Następnie sos należy zagotować, by potem przetrzeć go przez sito. Sok pomarańczowy dokładnie mieszamy z mąka ziemniaczaną i dodajemy do sosu. Znowu zagotowujemy sos. By naszą Kaczkę można było nazwać "Kaczką z pomarańczami" obkładamy ją ćwiarteczkami pomarańczy. Sos najlepiej podawać w sosjerce i bardzo ważna uwaga, do dania najlepiej używać dużo sosu gdyż idealnie podkreśla on smak całości. Goście, którym poda się tak przygotowaną kaczkę z pomarańczami na pewno będą zachwyceni i uczta ta na długo zapadnie im w pamięci.