Kaczka zhangcha wędzona nad liśćmi herbacianymi

Kaczka zhangcha stanowi rarytas kuchni syczuańskiej, którego wyrazisty smak wzbogacają cebula, pikantny sos sojowy oraz wędzone liście herbaciane.

Słynna kaczka po pekińsku stanowi najbardziej przystępną dla smakoszy z całego świata potrawę kuchni chińskiej, jednak bardziej egzotyczna kaczka zhangcha to prawdziwy rarytas dla koneserów. Danie pochodzi z kulinarnego repertuaru kuchni syczuańskiej, zawiera w sobie wszystko to, co najcenniejsze w menu Dalekiego Wschodu - wyraziste zioła i przyprawy, a do tego lekkość i finezję. Niezwykle oryginalny pomysł na przygotowanie kaczki jest przy tym stosunkowo prosty w realizacji.

 

Kaczka zhangcha według tradycyjnej receptury - składniki potrawy

 

Do przygotowania kaczki zhangcha wystarczy przygotować szereg dostępnych na rynku składników. Większości z nich należy użyć w niewielkiej ilości, dzięki czemu potrawa nie jest szczególnie kosztowna, a jednak zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Do przgotowania dania dla czterech osób wystarczy wykorzystać 8 średniej wielkości kaczych udek. Do zasadniczych składników kaczki zhangcha trzeba zaliczyć również 10 gram świeżego imbiru, 100 mililitrów wina ryżowego, 10 łyżek stołowych czarnej liściastej herbaty typu yunan, 4 cebule oraz 2 świeże cieciorki, jak również 2 niewielkich rozmiarów laski cynamonu. Całość wzbogaci 6 łyżek stołowych białego cukru kryształu oraz sól i pieprz dla smaku - zależnie od preferencji.

 

Sposób na sos wzbogacający smak kaczki po syczuańsku

 

Koniecznym uzupełnieniem smaku potrawy jest esencjonalny dip na bazie gotowego sosu hoisin w dawce około 200 mililitrów. Jest to charakterystczna pikantna odmiana sosu sojowego, dostępna w większości marketów. Należy wzbogacić go niewielką łyżeczką oleju sezamowego, łyżką oleju roślinnego lub oliwy z oliwek oraz solą i pieprzem. Obok aromatycznego sosu o lekkiej, płynnej konsystencji, doskonałym uzupełnieniem smaku kaczki po syczuańsku będzie gotowany ryż jaśminowy oraz przygotowane na parze warzywa - grzybki mun i poku, cukinia i marchewka.

 

Przygotowanie kaczki zhangcha

 

Kaczka zhangcha jest potrawą, której przygotowanie wymaga pewnej precyzji. Mięso trzeba marynować zaledwie godzinę przy pomocy cebuli, cieciorki, wina ryżowego oraz szczypty soli i pieprzu. Następnie należy je zagotować, w międzyczasie miksując liście herbaciane i cynamon w woku, wędząc jego zawartość około 3 minut, a następnie umieścić tam również kaczkę, opalając ją pod foliowym przkryciem około godziny. W międzyczasie można swobodnie przygotować pozostałe składniki syczuańskiej uczty - płynny sos, delikatny ryż oraz warzywa, które jednak nie są niezbędnym, a jedynie bardzo mile widzianym dodatkiem. Pamiętajmy, by każdy element potrawy serwować osobno, polewanie ryżu lub mięsa sosem jest w kuchni syczuańskiej nie do przyjęcia.