Karczochy - kreatywne przepisy

Na polskich stołach karczochy spotyka się rzadko a można z nich w prosty sposób przygotować wspaniałe dania - można je faszerować, dusić lub podać z pysznym sosem.

Karczochy są idealnym źródłem między innymi potasu, błonnika, fosforu czy też wapnia. Badania wykazały, że świetnie działają zarówno na wątrobę jak i woreczek żółciowy. Pozytywnie wypływają na apetyt i trawinie, ma również działanie moczopędne. Z karczochów bez problemu można samemu stworzyć lekarstwo jak i przepyszny obiad.

 

  1. Faszerowane karczochy
    Składniki: 300 gram pieczarek, 150 gram szynki, 4 duże karczochy, 2 łyżki soli, pół kubeczka śmietany, 2 łyżki soli, łyżka mąki, szczypta soli i pieprzu. Zaczynamy od przygotowania warzyw i usuwamy łodygi oraz twarde liście (a ich czubki odkrawamy). Wlewamy wodę do garnka tak by przykryła karczochy, solimy i gotujemy. Umyte i oczyszczone pieczarki oraz szynkę kroimy na kawałki. Podsmażamy grzyby na rozgrzanym maśle i posypujemy mąką. Dodajemy śmietanę i nieustannie mieszając gotujemy przez 10minut. Przyprawiamy pieprzem i solą. Ugotowane karczochy odsączamy z wody na sitku, wykrawamy wewnętrzne pączki oraz wnętrze. Pusty środek wypełniamy farszem z wcześniej przygotowanych pieczarek, posypujemy szynką i gotowe.
     
  2. Karczochy w sosie śmietanowym
    Składniki: posiekany ząbek czosnku, 280 ml kwaśnej śmietany, łyżka octu balsamicznego, 5 posiekanych dymek, 4 duże karczochy i sól. Warzywa myjemy i odcinamy ich łodygę tak by miały stabilny spód. Następnie wkładamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 40minut aż będą miękkie. Ugotowane wyjmujemy z wody i zostawiamy na około 30minut do ostygnięcia. W tym czasie robimy sos mieszając śmietanę z octem, dymką i czosnkiem. Z chłodnych karczochów wycinamy środkowe liście, tak by została tylko zewnętrzna korona i wyjmujemy łyżeczką niejadalny środek. Podajemy po jednym warzywie na talerz i polewamy sosem. Należy odrywać liście i maczać je w sosie, następnie zostaje do obgryzienia mięsisty środek.
     
  3. Karczochy duszone w oliwie
    Składniki: 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku, 2 szklanki oliwy z oliwek, 6 świeżych karczochów, gałązkę suszonego rozmarynu i tymianku, tarty parmezan, pieprz oraz sól. Myjemy warzywa, odcinamy łodygi oraz usuwamy twarde liście i niejadalny środek. Każdy przekrawamy na pół. Rozgrzewamy oliwę z czosnkiem w garnku i dodajemy kolejno liście laurowe, a następnie gałązki suszonych ziół. Wywar solimy i dusimy w nim karczochy przez około 30 minut na małym ogniu. Gdy są już miękkie odsączamy i podajemy z dużą ilością parmezanu. Można podać do nich krakersy.