Kardamon - ekskluzywna przyprawa w kuchni

Kardamon to ekskluzywna przyprawa, lekarstwo oraz afrodyzjak.

Odrobina luksusu, niezapomniany smak i aromat, lepsze zdrowie i wiele miłości. To wszystko zapewnia kardamon, dlatego nie powinno go zabraknąć w żadnej kuchni.

 

 

  • Pochodzenie kardamonu

Kardamon to roślina wieloletnia, która rośnie dziko na Wybrzeżu Malabarskim. Można go spotkać w lasach tropikalnych, lubi wilgotne oraz zacienione miejsca i przepuszczalną glebę. Osiąga rozmiar nawet do pięciu metrów, mimo iż jest rośliną zielną. Obecnie uprawia się go w Indiach oraz w Cejlonie. Najwięcej plantacji i znajduje się w Indiach. Próbowano uprawiać go w Singapurze, niestety bez zadowalających efektów. Czas dojrzewania kardamonu to trzy lata. Następnie przez dziesięć do piętnastu lat wydaje owoce i tylko one znajdują zastosowanie jako przyprawa. Uchodzi za przyprawę ekskluzywną, gdyż uprawianie go jest drogie i trudne. Dlatego jego cena konkuruje z kosztem wanilii lub szafranu.

 

  • Kardamon w kuchni

Cena kardamonu nie zniechęca prawdziwych smakoszy. Na całe szczęście stosuje się go w niewielkich ilościach. Ma zastosowanie zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Można go używać do potraw mięsnych oraz rybnych, gulaszu, naleśników. Dodaje się go do kawy, herbaty oraz czekolady. Dobrze smakuje w ciastach, głównie tych z jabłkiem i z dynią. Można nim wzbogacić smak tradycyjnej surówki z jabłka i marchewki oraz znanych zup, na przykład grochowej fasolowej czy rosołu.

 

  • Lecznicze właściwości przyprawy

W ajurwedzie kardamon jest uważany jako lek na problemy z przewodem pokarmowym oraz zapalenie oskrzeli, astmę, brak apetytu. W medycynie chińskiej stosuje się go jako środek wzmacniający organizm. W medycynie konwencjonalnej kardamon łagodzi nieprzyjemny smak leków oraz pobudza apetyt. Jednocześnie wpływa na lepszą przemianę materii. Posiada
właściwości antyseptyczne. Kardamon pomaga też pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. Jeśli żuje się ziarna kardamonu, można pozbyć się nawet zapachu czosnku.

 

  • Gdyby nie kardamon, nie byłoby Aladyna

Kardamon to nie tylko przyprawa, ale również afrodyzjak. Aby w życiu człowieka było więcej miłości należy wypić kawę lub czekoladę z kardamonem lub użyć olejku aromaterapeutycznego. W „Księdze tysiąca i jednej nocy" znajduje się opowieść o kupcu, który mimo szczerych chęci nie miał dzieci. Żona poleciła mu więc specyfik, którego jednym ze składników był kardamon. Zamiast jednej łyżeczki kupiec spożył całą miskę mikstury, po czym jego żona zaszła w ciążę i urodziła Aladyna. Być może więc warto włączyć czasem kardamon do swojego menu.