Kasza gryczana – nowoczesne wykorzystanie

Kaszę gryczaną jako składnik potraw w nowoczesnej kuchni można dodawać nie tylko do tradycyjnych dań obiadowych, ale również do sałatek, zapiekanek i deserów.

Niebanalny smak kaszy gryczanej, jej walory odżywcze i zdrowotne zachęcają do coraz szerszego zastosowania w kuchni. Obok starych przepisów, wykorzystywanych przez nasze mamy i babcie, pojawiają się pomysły na nowe dla niej „wcielenia”. Warto nauczyć się gotować i szerzej stosować ten nieco zapomniany komponent w nowoczesnej kuchni.

 

  • Sałatka z kaszą gryczaną
    Do wykonania sałatki potrzebujemy 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 15 dag startego żółtego sera, 2 średnie ogórki kiszone, żółtą paprykę, jabłko, czerwoną cebulę, 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę natki pietruszki oraz sól i pieprz. Kaszę gotujemy na sypko na małym ogniu pod przykryciem do zawrzenia tak, że do dwóch szklanek kaszy gryczanej dodajemy cztery szklanki wody. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, mieszając, potem nakrywamy znów garnek pokrywką, żeby kasza doszła. Łatwo i szybko można ją ugotować na sypko również w szybkowarze. Ogórki kiszone obieramy cienko, kroimy w zapałki, cebulę na drobną kostkę, ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Paprykę kroimy w cienkie słupki, jabłka w drobną kosteczkę. Z octu winnego oliwy, soli, pieprzu i posiekanej natki pietruszki, przygotowujemy sos. Do wystudzonych krup dodajemy poszczególne składniki, mieszamy dokładnie, schładzamy w lodówce. Podajemy polane obficie sosem.
     
  • Kasza gryczana zapiekana z serem
    Ta potrawa może znakomicie zastępować główne danie obiadowe. Bierzemy 25 dag kaszy gryczanej całej palonej, 1 łyżkę dobrego oleju, 40-50 dag białego niekwaśnego sera, 2 jaja, sól, pieprz, łyżkę tłuszczu, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 szklanki kwaśnej śmietany. Krupy należy przebrać, wsypać do rondla z rozgrzanym olejem, wymieszać, ogrzewać kilka minut na małym ogniu, stale mieszając, osolić, zalać dwoma szklankami wrzącej wody. Gdy zawrze, przykryć i ustawić rondel na bardzo małym ogniu. Ugotować na sypko. Biały ser zemleć, wymieszać z jajami i pietruszką, przyprawić do smaku solą i pieprzem. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie połowę kaszy, na niej ułożyć masę serową i przykryć pozostałą częścią krup. Łyżką wyrównać powierzchnię, posmarować równomiernie 2-3 łyżkami śmietany. Podawać na gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany.
     
  • Bliny z kaszą gryczaną i białym serem
    Do przygotowania tego smacznego dania potrzebujemy 20 dag kaszy gryczanej, 15 dag sera twarogowego niekwaśnego, pół szklanki śmietany, 2 jaja, 10 dag truskawek, mogą być mrożone, 2 łyżki cukru, sól do smaku, bułka tarta, pół szklanki śmietany do polania blinów, sporo tłuszczu do ich smażenia i cukier do posypania. Krupy wsypać do 3 szklanek wrzącej, osolonej wody i gotować aż do zgęstnienia. Owoce utrzeć z cukrem na jednolitą, gładką masę. Ser zemleć. Do sera dodać jaja, śmietanę i utarte owoce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać do ostudzonej kaszy i jeszcze raz wymieszać. Z otrzymanej masy formować placuszki, obtaczać w tartej bułce i smażyć w dużej ilości tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone bliny włożyć do naczynia żaroodpornego i trzymać w lekko nagrzanym piekarniku, żeby doszły. Przed podaniem bliny polać śmietaną z cukrem.