Kasza jęczmienna - nowoczesne przepisy

Kasza jęczmienna może stanowić w kuchni bazę dla lekkich, aromatycznych i prostych w przygotowaniu potraw wegańskich - delikatnych kremów, tortilli oraz deserów.

Kasza jęczmienna to doskonałe źródło wapnia, magnezu, potasu oraz kwasu foliowego. Wśród wielu dostępnych na rynku odmian warto sięgnąć zwłaszcza po dwie z nich: kaszę typu pęczak oraz drobnoziarnistą perłę. W kuchni polskiej służy ona głównie jako baza dla tradycyjnych dań mięsnych: krupniku czy gulaszu. Stanowi jednak również ważny składnik popularnej w ostatnich latach kuchni wegańskiej, która może stanowić inspirację również dla amatorów tradycyjnych dań mięsnych.

 

Na przystawkę - aromatyczny krem warzywny z kaszą jęczmienną

 

Kasza jęczmienna to zasadniczy składnik wielu staropolskich zup, w tym przede wszystkim krupniku, jednak nie musi ona stanowić dodatku wyłącznie do ciężkostrawnych, tradycyjnych bulionów. Kaszy typu pęczak można użyć do przygotowania delikatnego kremu z cukinii. Do sporządzenia zupy należy użyć około pół kilograma cukini, niewielkiej ilości cebuli, około litra bulionu warzywnego oraz 200 gram kaszy. Cukinię wystarczy pokroić w kostkę, a cebulę posiekać na drobne kawałeczki, a następnie podsmażyć je  na rozgrzanej oliwie. Do przygotowanej mieszanki warzyw trzeba dolać bulion i gotować potrawę na wolnym ogniu przez 20 minut. Zupę wystarczy zmiksować oraz przyprawić solą, pieprzem i oregano, a następnie podać ją razem z ugotowaną wcześniej kaszą.

 

Pęczak i tortilla - sposób na danie główne

 

Prosta tortilla z dodatkiem popularnej odmiany kaszy jęczmiennej może być potrawą sycącą o niezwykłych walorach smakowych. Wystarczy ugotować 200 gram kaszy, a w międzyczasie na rozgrzanej patelni poddusić zestaw ulubionych warzyw - marchewkę, groszek, kukurydzę i cebulę. Można wzbogacić ich smak, dodając również zestaw kolorowych papryk, szczyptę chili oraz niewielką ilość bakłażana. Dobrze również wzbogacić smak warzyw o składniki przyprawy tajskiej, czyli mieszankę kolendry, bazylii, curry oraz granulowanego czosnku. Następnie wystarczy na rozgrzanej patelni w ciągu niecałej minuty podgrzać gotowy placek tortilli i zapakować do niej niedużą ilość kaszy oraz warzywnej mieszanki, tak by można było swobodnie zawinąć placek.

 

Deser prosty i smaczny: perła z owocami i płatkami migdałów

 

Perła, jedna z najciekawszych odmian kaszy jęczmiennej, może stanowić kwintesencję pysznego deseru. Wystarczy porcję ugotowanej kaszy wzbogacić garścią suszonych śliwek oraz suszonej żurawiny, szczyptą platków migdałów oraz dwiema łyżkami pestek z dyni. Całość można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowanie deseru zajmie nie więcej niż 10 minut, a będzie on niezwykle smaczny, a zarazem niskokaloryczny i zdrowy.