Kaszubskie kugle

Kaszubskie kugle to deser, który przyrządza się, zapiekając jabłka w drożdżowym cieście. Można je podawać z cukrem pudrem lub lukrem.

Kaszubskie kugle to pyszny deser, pochodzący z północno-zachodniej Polski. Są to pieczone jabłka, oblepione ciastem drożdżowym i posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują podawane na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można piec je także na ognisku, nadziewając otoczone ciastem jabłka na kije i trzymając nad ogniem. Nabierają wówczas wyjątkowego smaku.

 

 

  • Składniki potrzebne do przygotowania kugli

Do przygotowania zapiekanych w cieście jabłek potrzebne będzie pół kilograma mąki oraz pół kostki masła. Należy przygotować także 150 gramów cukru pudru, 300 mililitrów śmietany o zawartości tłuszczu 12% oraz jedno opakowanie suchych drożdży. Potrzebna będzie także jedna łyżeczka różanej esencji oraz szczypta soli. Ostatnim składnikiem są jabłka – na porcję dla czterech osób należy przygotować osiem małych, najlepiej dość słodkich owoców.

 

  • Przygotowanie ciasta na kugle

Aby przyrządzić na deser kaszubskie kugle, w pierwszej kolejności należy wyrobić drożdżowe ciasto. W tym celu najpierw trzeba na stolnicy wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, suche drożdże oraz szczyptę soli. Należy dodać do nich także esencję różaną, która zapewni ciastu wspaniały smak i aromat. W rondelku należy rozpuścić masło, a gdy ostygnie, dodać do niego śmietanę. Całość trzeba dokładnie wymieszać i dodać do suchych składników znajdujących się na stolnicy. Następnie należy wyrobić dość gładkie, jednolite ciasto, które po zagnieceniu powinno się odłożyć na 15 minut, aby nieco wyrosło. Po upływie tego czasu ciasto należy podzielić na osiem równych kawałków. Każdy z nich trzeba rozwałkować na okrągły placek o średnicy mniej więcej dwa razy większej niż średnica jabłek.

 

  • Pieczenie kaszubskich kugli

Przygotowane owoce, z obciętymi wcześniej ogonkami, należy dokładnie umyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Każde jabłko trzeba następnie ułożyć na środku placka, po czym dokładnie oblepić je ze wszystkich stron ciastem. Blachę należy posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, aby kugle się nie przyklejały. Następnie należy ułożyć w formie jabłka, tak aby się nawzajem nie dotykały i wstawić je do piekarnika. Powinien być on nagrzany do temperatury około 180 stopni Celsjusza. Jabłka w cieście należy piec przez 30 minut, do czasu aż się zarumienią. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu trzeba posypać je cukrem pudrem. Można także dodatkowo przyozdobić je listkami melisy. Do ozdobienia kugli można wykorzystać także lukier. Przygotowuje się go ucierając cukier puder z niewielką ilością wody i soku z cytryny. Należy pamiętać, że lukier zastyga bardzo szybko, dlatego trzeba nim polewać jabłka zaraz po przygotowaniu.