Kieliszkowy zawrót głowy - rodzaje kieliszków

W zależności od gatunku alkoholu, jaki chcemy podać gościom, powinniśmy wybrać odpowiedni rodzaj kieliszków. Inne nadają się do wódki, a inne do whisky.

Jest wiele rodzajów kieliszków. Wybiera się je ze względu na gatunek alkoholu, który mamy zamiar podać. Zawsze jednak ustawiamy je po prawej stronie nakrycia, czyli nad sztućcami. Dobrze by było, aby kieliszki na stole pochodziły z jednego rodzaju szkła. Wśród najpopularniejszych rodzajów "szkieł" są te najbardziej charakterystyczne - do wódki, koniaku czy szampana.

 

  1. Wino czerwone
    Jest jednym z bardziej znanych alkoholi, które często podajemy do kolacji lub obiadu. Kieliszki do niego przeznaczone zwykle są bezbarwne - wykonane z gładkiego szkła. Jeśli podajemy czerwone wino, wybieramy kieliszek, którego czasza na dole jest okrągława i zwęża się ku górze. Nóżka naczynia jest wówczas dość krótka. Jednak im starsze wino, tym większy powinien być kieliszek. Gatunki te, po odkorkowaniu, potrzebują napowietrzenia.
  2. Kieliszki do białego lub różowego wina
    Podobny, choć nieco mniejszy, rodzaj kieliszków stosuje się do win deserowych. Ich czasza ma pojemność około 100 mililitrów. Również takie, które zwężają się ku górze, podajemy do win białych oraz różowych. Inaczej ma się sprawa z winami reńskimi, do których wybiera się kieliszki z małą czaszą i długą nóżką (inaczej niż przy winach czerwonych). Do dojrzałych win białych poleca się z kolei kieliszki z czaszą rozszerzającą się u szczytu.
  3. Wina musujące i szampany
    Wśród rodzajów kieliszków wybieramy te o smukłym kształcie. Naczynia typu "flet" - całkiem proste lub "tulipan" - lekko zwężające się ku górze. Dzięki doborowi właściwych kieliszków, szampan lub wino musujące dłużej zachowuje bąbelki i swój specyficzny aromat. Należy jeszcze zwrócić uwagę na to, aby nóżka kieliszka była tak długa, aby pomieścić nasze palce. Trzymanie dłoni na czaszy niekorzystnie wpływa na smak alkoholu, który w ten sposób ogrzewamy.
  4. Wódka a właściwy kieliszek
    Pojemność kieliszka do wódki może wahać się od 30 do 60 mililitrów. Choć najpopularniejsze są kieliszki do wódki czystej - bez nóżek, istnieją jeszcze rodzaje kieliszków z nóżkami, które stosuje się do wódek czystych gatunkowych, podawanych w temperaturach pokojowych. Wódkę czystą najlepiej serwować w kieliszkach zmrożonych.
  5. Koniaki, brandy, whisky i likiery
    Pierwsze dwa z wymienionych gatunków alkoholu podaje się w kieliszkach z cebulastą czaszą. Mieszczą one powyżej 230 mililitrów, choć napełniamy do nich jedynie od 20 do 40 mililitrów. Inaczej ma się sprawa z whisky. Do niej dobieramy szerokie szklanki o grubym dnie, mające pojemność około 200 mililitrów. Wśród różnych rodzajów kieliszków są również te przeznaczone do likierów. Przypominają one najbardziej kieliszki podawane do czystej wódki gatunkowej - na nóżce. Są one jednak o wiele smuklejsze i mają pojemność zaledwie 60 mililitrów.
  6. Drinki a rodzaje kieliszków
    Drinki, do których przygotowania używa się samych alkoholi, podaje się w szkłach z rozszerzającą się czaszą, ale w miarę na krótkiej nóżce. Pojemność czaszy wynosi do 150 mililitrów. Inny rodzaj kieliszków wybiera się do drinków, w których miesza się alkohol z innymi napojami. Używamy wówczas dość wysokich, wąskich szklanek bądź tych, które podajemy do whisky (niskich, szerokich). Mają one pojemność od 150 do 300 mililitrów.