Knafeh - arabski deser serowy

Knafeh to doskonały serowy deser z ciastem filo polany syropem z cukru z dodatkiem wody różanej i posypany chrupiącymi orzechami. Deser ten doskonale nadaje się na słodkie popołudnie z kawą.

Knafeh to słodki przysmak pochodzący z Bliskiego wschodu przygotowywany z sera, rozdrobnionego ciasta filo oraz orzeszków i słodkiego syropu. Jest to doskonała przekąska do kawy, która nie jednego zachwyci lekkością i doskonale wyważonym smakiem.

Knafeh na Bliskim Wschodzie

Deser ten od bardzo dawna znany jest w Egipcie i na Bliskim Wschodzie, a ponadto był jedną z podstawowych potraw kuchni dawnego imperium osmańskiego ze wschodniej części Morza Śródziemnego. Knafeh tradycyjnie jest przygotowywany z ciasta na bazie mąki i wody, wylewanego cienkim strumieniem na rozgrzane płyty, na których tworzy cieniutki makaron. Początkowo ten makaron był podgrzewany z dodatkiem masła lub margaryny, a dopiero z czasem zaczęto dodawać do tej potrawy ser, orzechy i syrop z cukru i wody różanej.

Składniki na arabski deser

Niezbędne do przygotowania knafeh będą: rozdrobnione ciasto filo (jest ono dostępne w sklepach z produktami arabskimi), kostka stopionego masła, około kilograma sera ricotta, pół szklanki orzeszków piniowych, pół szklanki orzeszków pistacjowych, trzy szklanki cukru, trzy szklanki wody, łyżeczka soku z cytryny, dwie łyżeczki wody różanej.

Przygotowanie knafeh

W pierwszej kolejności należy rozmrozić ciasto wyjmując je z lodówki i pozostawiając w ciepłym miejscu. Gdy ciasto będzie gotowe trzeba je zmieszać z masłem dokładnie rozdzielając poszczególne pasma makaronu. Potem dzielimy wszystko na dwie części z czego jedną połowę ciasta umieszczamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika tak by ciasto się zrumieniło. Na tak przygotowanym cieście układamy grubą warstwę sera, przykrywającą dokładnie ciasto. Na wierzchu rozkładamy drugą część ciasta i całość umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do około dwustu stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia potrawy przygotowujemy syrop. W tym celu mieszamy w garnku cukier wodę i umieszczamy na ogniu. Gotujemy mieszając aż do rozpuszczenia cukru i wtedy dodajemy sok z cytryny i wodę różaną po czym syrop gotujemy jeszcze przez trzy, cztery minuty. Knafeh jest gotowy po około czterdziestu pięciu minutach pieczenia. Po wyjęciu go z piekarnika posypujemy deser orzechami i zalewamy syropem, a następnie kroimy na małe prostokąty. Przysmak możemy serwować na ciepło lub w temperaturze pokojowej.