Koktajle z rumem - przepisy imprezowe

Orzeźwiający ananas, słodka czekolada, pachnąca kawa, niebiański kokos czy klasyczna limonka to apetyczne dodatki, które sprawią, że koktajl z rumem za każdym razem będzie niepowtarzalny.

Rum to napój o wysokiej zawartości alkoholu (nawet 81%). Jest on wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej lub z melasy, czyli gęstego syropu. Prawdopodobnie ten trunek pochodzi z Chin i Indii. Dziś ten słodki alkohol często używany jest do przygotowywania fantazyjnych drinków. Koktajl z rumem jest zazwyczaj słodki i dobrze komponuje się z czekoladą, kawą czy owocowymi sokami.

 

 

  • Egzotyczne połączenie
    Orzeźwiający koktajl z rumem na bazie soku owocowego, przygotowany z dodatkiem kruszonego lodu jest idealnym pomysłem na letnie orzeźwienie. Wystarczy przygotować 30 mililitrów białego rumu, 60 mililitrów soku ananasowego, wodę sodową oraz plaster ananasa. Do shakera wlać sok owocowy, rum oraz dodać kruszony lód. Wstrząsnąć i przelać do wysokiej, przezroczystej szklanki. Uzupełnić wodą sodową i dodać plaster ananasa.
  • Czekoladowa nuta
    Nieco słodszym i bardziej gęstym połączeniem jest koktajl z rumem oraz lodami czekoladowymi i nutką likieru o tym samym smaku. Należy przygotować 250 gram lodów czekoladowych, 3 łyżeczki kakao, 250 mililitrów mleka, szczyptę cynamonu, 6-8 łyżek rumu oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Koktajl przelać do wysokich szklanek i udekorować listkiem mięty. Podobny przepis zawiera w sobie likier czekoladowy. Wszystkie składniki z przepisu powyżej miksujemy razem z 25 mililitrów likieru czekoladowego (nie dodając już cukru waniliowego) oraz z 50 mililitrów mocnej, czarnej, uprzednio zaparzonej kawy. Podawać od razu, aby lody się nie rozpuściły.
  • Kokosowy czar
    Karaibskie klimaty można odnaleźć w szklaneczce koktajlu rumowego z dodatkiem kokosowego likieru. Do tego przepisu najlepszy będzie rum kokosowy, który jeszcze bardziej wzbogaci smak napoju. Wystarczy 40 mililitrów tego alkoholu. Ponadto należy przygotować 40 mililitrów białego rumu (w razie nieposiadania kokosowego rumu, należy zwiększyć dwukrotnie ilość białego). Ponadto potrzebne będą lody kokosowe (około 100 mililitrów) lub śmietankowe oraz 25 mililitrów kokosowego likieru. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę i przelać do szklanki wypełnionej kruszonym lodem oraz wiórkami kokosowymi. Podawać zaraz po przygotowaniu koktajlu.
  • Tradycyjny Cuba libre
    Tego napoju alkoholowego nikomu nie trzeba przedstawiać, albowiem jest on znany na całym świecie. Podobno jego nazwa powstała w czasach wojny amerykańsko-hiszpańskiej. Dziś można go przyrządzić także w domu. Wystarczy przygotować 50 mililitrów białego rumu, jedną limonkę, kruszony lód oraz colę. Limonkę przekroić na ćwiartki i wycisnąć sok wprost do szklanki. Dodać kruszony lód i wlać rum. Dopełnić colą. Przyozdobić plasterkiem limonki. Zamiast tego aromatycznego owocu można użyć także cytryny, jednak smak będzie się nieco różnił od oryginalnej wersji przepisu na ten koktajl z rumem. Idealnie sprawdza się podczas upalnych dni jako przyjemna forma orzeźwienia.