Konfitura z żurawiny - przepis

Konfitura z żurawiny to zagotowane owoce żurawiny ze skórką oraz sokiem z cytryny, połączone z jabłkiem i zasypane cukrem.

Żurawina to owoc popularnie występujący w naszym kraju. Ma wiele zastosowań, oprócz wyjątkowego smaku jest bardzo zdrowa. Zawiera sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, miedź i jod. Jest take bogata w witaminy C, B1 i B2. Jednym z pomysłów na wykorzystanie tego owocu w kuchni jest przyrządzenie konfitury z żurawiny, która jest idealnym dodatkiem do mięs oraz deserów.

Składniki niezbędne do przygotowania konfitury

Chcąc przyrządzić konfiturę musimy przede wszystkim przygotować pół kilograma żurawiny. Lepiej, by owoce były świeże. Jeśli nie mamy do takich dostępu, możemy użyć mrożonych, niestety prawdopodobnie ich smak będzie mniej wyrazisty. Inną propozycją jest wykorzystanie suszonych owoców. Nie może to być jednak żurawina kandyzowana. Do konfitury dodajemy także jedno duże jabłko. Owoc powinien być słodki i soczysty. Potrzbna będzie również cytryna, dwieście gram cukru oraz pół szklanki wody. Zanim zaczniemy przyrządzać konfiturę warto przygotować dwa, średniej wielkości słoiki. Należy dokładnie je wygotować i pozostawić do wyschnięcia.

Przygotowanie żurawinowego przysmaku

Pierwszym krokiem jest przygotowanie owoców. Jeśli są świeże, wystarczy je umyć i osuszyć. W przypadku zamrożonych należy je rozmrozić i odcisnąć z powstałej wody. Suszone zalewamy wodą i moczymy aż napęcznieją. Po przygotowaniu owoców sparzamy wodą cytrynę i obieramy. Skórkę należy drobno posiekać i dodać do żurawiny. Następnie wyciskamy sok z cytryny i również dodajemy do owoców. To wszystko zasypujemy cukrem. Kolejno należy wziąć połowę tak przygotowanej żurawiny i przełożyć ją do rondelka z grubym dnem. Do garnka dodajemy także jabłko starte na tarce o grubych oczkach, oraz wodę. Powstałą masę gotujemy na wolnym ogniu przez piętnaście minut. Kiedy upewnimy się, że jabłko zupełnie zmiękło, a część wody odparowała, wówczas możemy dodać resztę owoców. Całość gotujemy około trzydzieści minut, stale mieszając. Konfiturę z żurawiny można uznać za gotową, gdy cała woda odparuje, a masa owocowa będzie gęsta i szklista. Tak przygotowaną konfiturę z żurawiny należy nałożyć do wygotowanych i suchych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Zamkniętą konfiturę możemy przechowywać w chłodnym miejscu nawet do roku czasu. Konfitura z żurawiny w otwartym słoiku będzie się nadawała do spożycia przez tydzień.