Kotlety brokułowe - bezmięsne ale pyszne!

Kotlety brokułowe z ziemniakami lub sosem curry i koperkiem to propozycje na wartościowe i zdrowe obiady dla całej rodziny, oraz pyszna alternatywa dla dań mięsnych.

Brokuły są wartościowym warzywem, które zadomowiły się w Polskiej kuchni, ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze. Różyczki brokułów zawierają znaczne ilości wapnia, potasu i żelaza oraz witaminy C, są bogate w błonnik i niskokaloryczne. Można podawać je niemowlętom, dzieciom i dorosłym jako składnik zup, zapiekanek i sałatek lub jako jarzynkę. Warzywa doskonale nadają się do przygotowania kotletów brokułowych - alternatywy dla potraw mięsnych.

Kotlety z nutą curry

Do przygotowania kotletów brokułowych w sosie curry potrzebujemy średniej wielkości brokuła, pęczek koperku, 2 plastry ostrego sera żółtego, bułkę tartą i namoczoną bułkę pszenną, płatki kukurydziane, białko 2 jaj, mały kubek gęstego jogurtu naturalnego, olej do smażenia oraz przyprawy: curry, pieprz cayenne, sól, gałkę muszkatołową. Sposób przygotowania: umyte różyczki brokuła gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy na sicie, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno siekamy, ser kroimy na małe kawałeczki. Bułkę pszenną odciskamy z wody i dodajemy do brokuła, sera i kopru. Dodajemy ubite białka i dosypujemy nieco bułki tartej. Wyrabiamy składniki na jednolitą masę doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ręce moczymy w chłodnej wodzie i formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na złocisty kolor na oliwie lub oleju. Do kotlecików brokułowych idealnie pasuje sos curry, który otrzymujemy mieszając jogurt naturalny z 2 łyżeczkami curry i doprawiamy do smaku solą, gałką i pieprzem.

Kotlety brokułowe z ziemniakami

Nieco bardziej syte są kotlety z dodatkiem ziemniaków, do przygotowania których potrzebujemy ½ kilograma brokułów, ½ kilograma ziemniaków, 2 jaja, 50 gram sera żółtego, czosnek, sól, pieprz, olej do smażenia. Sposób przyrządzenia: ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i ucieramy na gładką masę. Różyczki brokuła dzielimy na małe części, gotujemy do miękkości i po ostudzeniu dodajemy do ziemniaków. Do masy warzywnej dodajemy tarkowany ser, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz żółtka dwóch jajek i doprawiamy do smaku. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Formujemy małe kotlety brokułowe i smazymy na patelni, na rozgrzanym tłuszczu.