Kotlety ziemniaczane - przepis

Kotlety ziemniaczane to pyszne i sycące danie, które można przygotować w sposób tradycyjny lub bardziej egzotyczny – po grecku czy dodając wyszukany sos.

Smakowite i aromatyczne kotlety ziemniaczane to niedrogie danie i doskonały pomysł na szybki obiad. Warto zrobić je wtedy, gdy z poprzedniego dnia zostają ugotowane już ziemniaki. Można zrobić je na różne sposoby – klasycznie lub nieco inaczej, na przykład według greckiej receptury. Dobrym pomysłem jest zrobienie sosu, który wzbogaci smak kotletów. 

 

 

  • Podstawowa wersja przepisu
    Do wykonania poniższego przepisu na klasyczne kotlety ziemniaczane należy przygotować kilogram ziemniaków, 3-4 łyżki bułki tartej (około 25 gram) oraz dodatkową ilość do obtaczania, a także dwa surowe jajka. Ponadto potrzebne będą takie składniki jak jedno ugotowane na twardo jajo kurze, trzy łyżki mąki (około 30 gram) oraz sól i pieprz. Pierwszy krok to obranie i ugotowanie ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Kiedy ostygną, przepuścić przez prasę do ziemniaków, tak aby stanowiły jednolitą, gładką masę. Przełożyć do dużej miski, dodać mąkę i pokrojone w drobną kostkę jajo ugotowane na twardo. Ponadto wbić do miski dwa surowe jaja, doprawić solą i pieprzem i dodać trzy łyżki bułki tartej. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą. Można dodać do masy posiekany szczypiorek lub koperek, aby wzbogacić smak potrawy. Formować nieduże kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Olej dobrze rozgrzać na patelni. Smażyć kotlety ziemniaczane z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu.
  • Grecki przysmak
    Nieco inny przepis pochodzi z Grecji. Kotlety ziemniaczane łączy się z serem, więc stają się one jeszcze bardziej sycące. Należy przygotować kilogram ugotowanych ziemniaków, 150 gram fety o wysokiej zawartości tłuszczu, 150 gram sera żółtego (dowolnego), przyprawy, pęczek kopru oraz bułkę tartą do obtaczania. Ciepłe ziemniaki należy przepuścić przez prasę, dodać pokruszony ser typu feta oraz starty ser żółty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Koper drobno posiekać i wymieszać z masą ziemniaczaną. Formować niewielkie kotlety i smażyć w głębokim oleju do uzyskania złocistej panierki. 
  • Doskonały sos do kotletów
    Aby wzbogacić smak potrawy, kotlety ziemniaczane warto polać gorącym, aromatycznym sosem. Do dania idealnie pasuje sos grzybowy. Aby go przygotować należy zaopatrzyć się w następujące składniki: 30 gram suszonych grzybów, jedną łyżkę (10 gram) mąki pszennej, jedną łyżkę masła (30 gram), pół szklanki gęstej śmietany (około 130 mililitrów), posiekaną natkę pietruszki, oraz sól i pieprz do smaku. Wykonanie sosu należy rozpocząć dzień wcześniej od namoczenia grzybów. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie, w której były namaczane. Ostudzone grzyby drobno pokroić. Masło rozpuścić w rondlu na bardzo małym ogniu, dodać mąkę. Powoli wlewać wywar z ugotowanych grzybów. Cały czas mieszać, aby składniki dokładnie się połączyły. Dodać ugotowane grzyby i pozostawić do ostygnięcia. Ciepłą, ale nie gorącą, grzybową mieszankę połączyć ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać natkę pietruszki. Polewać gorącym sosem kotlety ziemniaczane i od razu podawać.