Krampouezh - część kultury Bretanii

Przygotowywane na bazie mąki, jajek i mleka tradycyjne bretońskie krampouezh są jednym z największych przysmaków Bretanii i jej znakiem rozpoznawczym.

Francuska gastronomia powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej wykwintnych kuchni na świecie. Francuskie sery pleśniowe, żabie udka czy gęsie wątróbki zyskały tak wielkie uznanie wśród smakoszy, że wpisane zostały nawet na listę światowego dziedzictwa niematerialnego UNESCO. Wśród wszystkich tych wyszukanych potraw, szczególne miejsce zajmuje potrawa charakterystyczna dla północno-zachodnich rejonów kraju – bretońskie krampouezh.

 

  • Krampouezh czyli naleśniki
    Czym jest owa tajemnicza potrawa? Samo słowo „krampouezh” pochodzi z języka bretońskiego i oznacza tyle, co „naleśniki”. Bretońskie krampouezh różnią się jednak nieco od naleśników znanych w innych częściach świata przede wszystkim sposobem przygotowania oraz swoją różnorodnością. Krampouezh można podawać na niezliczoną ilość sposobów, zgodnie z upodobaniami i posiadanymi półproduktami. Amatorzy słodkości mogą zjeść bretońskie naleśniki z konfiturą, czekoladą czy miodem, natomiast ci, którzy preferują smaki słone czy gorzkie z pewnością docenią krampouezh przygotowane z jajkami, szynką, serem czy w wersji wegetariańskiej. W Bretanii krampouezh mogą być podawane zarówno jako główne danie obiadowe, jak i wykwintny deser.
  • Przepis na bretońskie krampouezh
    Do przygotowania tradycyjnych bretońskich krampouezh potrzebne są dokładnie takie same składniki, jakie wykorzystywane są do wyrobu zwykłych naleśników, a więc mąka, mleko, jajka oraz sól. Sposób ich wyrobu jest niezwykle prosty. Do dosyć dużej miski należy wsypać pół kilograma mąki, dodać do niej pięć jajek i odrobinę soli. Następnie należy stopniowo dolewać mleko i mieszać aż do całkowitego połączenia. Tak wyrobione ciasto należy odstawić na trzy do czterech godzin. Po upływie tego czasu, ciasto należy cienko rozprowadzić za pomocą szpatułki na specjalnym podgrzewanym naczyniu do wyrobu naleśników, zwanym w Bretanii pillig. Ciasto, tak jak w przypadku tradycyjnych naleśników, należy opiekać z dwóch stron. Tak przygotowane bretońskie krampouezh są gotowe do spożycia. Tradycyjne ciasto można również nieco zmodyfikować poprzez dodanie do niego szklanki cydru, cukru lub mąki razowej, aby kolor uzyskanej potrawy był ciemniejszy.
  • Naleśniki i kultura
    Podawane w większości lokalnych barów i restauracji, bretońskie krampouezh stanowią jeden z największych przysmaków regionalnych, którym rozkoszują się zarówno rdzenni mieszkańcy Bretanii, jak i przyjeżdżający tu z krótką wizytą turyści. Aby jednak potrawę tę wypromować jeszcze bardziej, na terenie regionu w okresie wakacyjnym organizowany jest Festiwal Jazz’y Krampouezh, który łączy muzykę jazzową z tradycyjną bretońską gastronomią. Głównym celem festiwalu jest zaprezentowanie kulturalnego i gastronomicznego dorobku regionu, zainteresowanie tą tematyką młodej publiczności oraz wypromowanie regionu na szeroką skalę. W trakcie pięciodniowego festiwalu odbywają się liczne koncerty tradycyjnego i nowoczesnego jazzu, ale nie brak również atrakcji dla amatorów bretońskich krampouezh, takich jak liczne degustacje czy pokazy, w jaki sposób przygotowywać i podawać bretońskie naleśniki.