Kreatywne zastosowanie kiełków w kuchni

Niepozorne kiełki, określane także mianem nowych pędów roślin jadalnych, mogą stanowić składnik przekąsek, kanapek czy sałatek, ale również wyrazisty dodatek do dań głównych.

Wśród wielu odmian kiełków znajdziemy szczególnie popularne na bazie lucerny, rzodkiewki i rzeżuchy, ale również mniej powszechnie stosowane pędy kapusty czy cebuli. Znane ze swoich walorów dekoracyjnych, są częścią polskiej tradycji wielkanocnej oraz zwiastunem wiosny (dotyczy to zwłaszcza rzeżuchy). Przede wszystkim jednak dostarczają niezbędnej dawki witamin i substancji odżywczych, a ich charakterystyczny smak może wzbogacić wiele potraw.

Źródło witamin, z którego można czerpać we własnym domu

Kiełki można kupić w postaci gotowej do spożycia, ale równie łatwo wyhodować je samodzielnie. W tym celu trzeba nabyć nasiona, najlepiej z organicznej hodowli. Następnie wystarczy je solidnie namoczyć, co powinno trwać od 6 do 12 godzin, zależnie od wielkości nasion. Po upływie tego czasu trzeba umieścić ziarna na specjalistycznej podstawce (dostępne w sklepach ogrodniczych, działach ze zdrową żywnością oraz w większości hipermarketów), tak zwanej kiełkownicy. Jednak nie mniej skuteczne będzie namaczanie nasion w szklanym słoiku z plastikową nakrętką, gdzie po odsączeniu wody będą swobodnie kiełkować. W kuchni najlepiej sprawdzą się pędy rzodkiewki, brokuła oraz soi.

Kiełki jako dodatek do przekąsek i składnik sałatek

Garścią kiełków rzodkiewki lub brokuła można posypać pomidora, dodać do tego szczyptę soli, umieścić na kanapce z serem lub wędliną i mamy już zdrową, a jakże łatwo do przygotowania przekąskę. Są one także doskonałym dopełnieniem smaku lekkiej sałatki na bazie pomidorów, ogórków, rukoli i sałaty. Także smak sałatki greckiej, opartej głównie na kombinacji trzech składników: sera feta, pomidorów i oliwek, doskonale wydobędą lekko pikantne w smaku kiełki brokuła. Pędami rzodkiewki można przyozdobić także jajka na twardo z majonezem lub sosem tatarskim lub posypać nimi tosty z serem, pomidorem i cebulką.

Zastosowanie kiełków w daniach obiadowych

Szczególnie wyrazistą odmianą, często stosowaną w esencjonalnych kuchniach Dalekiego Wschodu, są świeżo wyhodowane pędy soi. Można dodać je do potraw przyrządzanych w woku. Idealną kompozycją będzie danie na bazie makaronu sojowego, grzybków poku, słodkiej białej cebuli, ostrej papryki i tofu albo pokrojonej w kostkę wołowiny, obtoczonej wcześniej w ziołach z dodatkiem czosnku. Do tak przygotowanego zestawu warto dodać kiełki soi, w sporej dawce, tak by można było wyczuć ich smak w daniu. Większość odmian nowych pędów roślin jadalnych sprawdzi się również jako ciekawy, choć dość nietypowy dodatek do zupy pomidorowej.