Krem rabarbarowy na deser – przepis sezonowy

Z tego owocu o charakterystycznym, kwaskowatym smaku można wykonać przepyszny krem rabarbarowy na deser. Jest on idealny na gorące dni.

Najbardziej popularnym produktem wykonywanym z rabarbaru, jest w Polsce kompot, a także rabarbarowe ciasto z kruszonką. Nie każdy jednak wie, że rabarbar jest warzywem. Tym większym zaskoczeniem jest przygotowanie kremu rabarbarowego o nietuzinkowym smaku.

 

 

  • Wykonanie krok po kroku
    Wykonanie kremu rabarbarowego na deser należy rozpocząć od dokładnego umycia około pół kilograma rabarbaru (ilość zależy od osobistych preferencji). Nie należy go obierać, jednak staranne oczyszczenie jest niezbędną czynnością. Następnie pokroić warzywo na małe kawałki, wrzucić do garnka i podlać je małą ilością wody. Dodać ¾ szklanki cukru (ilość cukru jest kwestią smaku, jednak kwaskowata nuta powinna być wyczuwalna) oraz wanilię- najlepsza jest ta oryginalna, w laskach (wystarczy jedna laska). Jeśli jednak taka postać wanilii jest niedostępna, należy poszukać w sklepie cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii (po otwarciu łatwo to sprawdzić- cukier powinien odznaczać się czarnymi kropkami) i uważać na sztuczne cukry wanilinowe. Następnie gotować do uzyskania zupełnej miękkości i jednolitej masy. Do gorącej mieszanki dodać żelatynę (8-9 płaskich łyżeczek do herbaty) rozpuszczoną wcześniej w zimnej wodzie. Dokładnie i szybko wymieszać, aby żelatyna zupełnie się rozpuściła i nie pozostawiła grudek. Odstawić do wystygnięcia. 
  • Smakowite zakończenie
    Aby mus zyskał lepszą konsystencję, należy do niego dodać dwa białka, ubite na sztywno. Delikatnie wymieszać, przełożyć do salaterek i pozostawić do zupełnego stężenia. Warto udekorować krem rabarbarowy bitą śmietaną, która przełamie kwaskowaty posmak i sprawi, że deser będzie jeszcze bardziej puszysty i delikatny. Ponadto doskonałą kombinacją jest rabarbar z orzechami, które należy posiekać i posypać nimi stężony krem. W zależności od preferencji, mogą być to zarówno orzechy laskowe, arachidowe, a nawet włoskie. Dla miłośników bogatych deserów, dobrym rozwiązaniem będzie podanie kremu wraz z lodami bakaliowymi lub klasycznymi- waniliowymi i polewą czekoladową, jednak jest to już bardzo słodka wersja tego deseru, odbiegająca od klasycznych założeń.
  • Własna inicjatywa
    Podstawowy przepis na krem rabarbarowy na deser jest tak naprawdę tylko bazą do tworzenia własnych, oryginalnych rozwiązań i puszczeniu wodzy fantazji, przynajmniej na polu kulinarnym. Może się okazać, że innowacje wprowadzone do przepisu sprawią, że deser ten podbije serca i podniebienia najbliższych.