Kresowa zupa z opieniek - przepis dla smakoszy

Kresowa zupa z opieniek zachwyca miłośników dań z grzybów aromatem i delikatnością. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania, chociaż trudnością może być zakup opieniek.

Opieńka miodowa to grzyb jadalny, który występuje na terenie całej Polski. Rośnie często na pniach drzew, skąd pochodzi jego nazwa. Kresowa zupa z opieniek jest jednym z najlepszych dań, jakie można wykonać z tego grzyba. Opieńki nadają się także do sosów oraz do suszenia, natomiast rzadziej używa się ich do marynowania. Osoby, które lubią używać grzybów w kuchni, powinny wypróbować ten gatunek, ponieważ ma on niepowtarzalny smak i aromat.

Składniki potrzebne do przygotowania i podania zupy z opieniek
Aby przygotować zupę będziemy potrzebować ¾ kg mięsa wołowego z kością, pęczek włoszczyzny, 1 kg opieniek, ½ kg ziemniaków, 1 dużą cebulę, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę mąki, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Kresowa zupa z opieniek jest podawana zazwyczaj z chlebem wiejskim i świeżym masłem śmietankowym. Można także okrasić ją delikatnie podsmażanym wędzonym boczkiem, jednak nie jest to składnik niezbędny. Przy zakupie lub zbieraniu opieniek musimy pamiętać, że jadalne są tylko kapelusze tych grzybów. Najlepsze są małe i średniej wielkości. Trzony są łykowate i twarde. Opieńki gotuje się trochę dłużej niż inne grzyby, ponieważ niedogotowane mogą być trujące. Z tej też przyczyny, wodę służącą do obgotowywania zawsze wylewamy. Do przygotowania zupy, jeśli nie chcemy gotować bulionu, możemy użyć kostki rosołowej, ponieważ w zasadzie, warzyw z włoszczyzny (oprócz marchewki) oraz mięsa i tak nie wykorzystamy.

Sposób przygotowania zupy z opieniek
Mięso i włoszczyznę wrzucamy do garnka i zalewamy małą ilością wody, aby wywar był aromatyczny. Po ugotowaniu wyciągamy wszystko i odkładamy na później, natomiast bulion przecedzamy przez gęste sito. Tak przygotowany wywar uzupełniamy wodą do około 2 litrów i pozostawiamy do czasu gotowania właściwej zupy. Następnie musimy oczyścić i umyć pod bieżącą wodą opieńki. Jeśli będziemy je moczyć stracą swój smak. Grzyby należy wrzucić na wrzątek i gotować około 20 – 30 minut. Po obgotowaniu opieńki muszą zostać wyrzucone na sito i przelane zimną wodą. Grzybki dodajemy do bulionu i zaczynamy gotować. Po około 40 minutach wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Kolejnym krokiem jest pokrojenie w plastry, wyciągniętej z bulionu, marchewki i dodanie jej do zupy. Kresowa zupa z opieniek nie może obyć się bez zasmażki. Musimy ją dodać w ostatnim etapie gotowania. W tym celu należy bardzo drobno pokroić cebulkę i wrzucić ją na rozgrzane masło. Kiedy cebula jest już przysmażona na złoty kolor, dodajemy mąkę i przyrumieniamy. Wszystko wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i w ten oto sposób, po posypaniu natką pietruszki, kresowa zupa z opieniek jest gotowa do podania na stół.