Kurczak słodko-kwaśny po chińsku

Aby przygotować kurczaka słodko-kwaśnego po chińsku, należy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty, ugotować mięso i warzywa, a następnie zalać je sosem słodko-kwaśnym.

Kurczak słodko-kwaśny jest potrawą, posiadającą charakterystyczne cechy kuchni chińskiej. Łączy w sobie przeciwieństwa smakowe (słodki i kwaśny). Połączenie suchego mięsa z piersi kurczaka oraz sosu sprawia, że potrawa jest nie tylko zdrowa i pożywna, ale również smaczna.

Składniki na potrawę

Do przygotowania kurczaka słodko-kwaśnego będą potrzebne następujące produkty: pierś z kurczaka (kilogram), jedna czerwona i jedna żółta papryka, jedna cebula, jedna marchewka, kukurydza z puszki, puszka ananasa, pięć grzybów mung, ząbek czosnku, sos sojowy, ocet winny biały, koncentrat pomidorowy, sól, miód, mąka ryżowa.

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka opłukać, pokroić w drobną kostkę i włożyć do salaterki. Zalać sosem do marynaty, w skład którego wchodzą dwie łyżki miodu, dwie łyżki sosu sojowego, drobno posiekany ząbek czosnku, kilka kropel octu i szczypta soli. Całość wymieszać i odstawić na godzinę, aby mięso przeszło smakiem przypraw. W tym czasie można przygotować inne składniki, niezbędne do przyrządzenia kurczaka słodko-kwaśnego. Paprykę należy pokroić w paski, cebulę w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a odsączonego ananasa posiekać w kostkę. Grzyby mung namoczyć we wrzątku, aby zmiękły, a następnie posiekać w drobną kostkę. Po upływie godziny rozgrzać w woku olej (można również użyć zwykłej patelni), przełożyć kurczaka do patelni, dodać marchewkę i lekko obsmażyć. Następnie dodać do mięsa paprykę, cebulę oraz grzyby mung, osolić. Potrawę dusić pod przykryciem. Pod koniec smażenia, gdy warzywa będą już lekko miękkie, dodać kukurydzę i ananasa.

Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego

Kurczaka słodko-kwaśnego podaje się w sosie. Obecnie na rynku są dostępne gotowe sosy słodko-kwaśne w proszku, znacznie smaczniejszy jest jednak sos zrobiony samodzielnie w domu. Jego wykonanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy wymieszać sok z ananasa, łyżkę miodu, pół łyżeczki sosu sojowego, kilka kropel octu winnego, dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz dwie łyżki mąki ryżowej. Mąkę ryżową można zastąpić mąką ziemniaczaną. Sos wlać do potrawy. Całość zagotować. Kurczak słodko-kwaśny powinien być podawany z ryżem. Można go spożywać pałeczkami, jak typowo chińską potrawę.