Kwadratowe talerze? Test użytkowania naczyń z kantami

Niepowtarzalna zastawa, wzorzysta i urzekająca swoimi kanciastymi filiżankami i kwadratowymi talerzami jest doskonałą ozdobą smacznego posiłku.

Dobry kucharz wie, że nie tylko smak potraw jest ważny, ale również sposób podania. Przede wszystkim powinien być elegancki i urozmaicony. Dania, które swoim wyglądem cieszą oko i smakują sprawiają, że uczta w gronie znajomych staje się mistycznym doświadczeniem. Kwadratowe talerze jak i również inne kanciaste naczynia stały się w obecnych czasach bardzo modne.

Kwadrat czy koło - jaki talerz wybrać
Niewątpliwą zaletą kwadratowych talerzy jest fakt, że powierzchnia użytkowa jest większa niż w przypadku talerzy okrągłych. Dowód na to jest czysto matematyczny. Zakładając, że mamy do dyspozycji talerz kwadratowy o boku dwudziestu centymetrów i talerz okrągły o średnicy dwudziestu centymetrów, powierzchnia dla talerza kwadratowego wynosi czterysta centymetrów kwadratowych, natomiast dla talerza okrągłego trzysta czternaście centymetrów kwadratowych. Zatem, jeżeli lubimy nałożyć sobie więcej na talerz, lepiej wybrać ten kanciasty. Dodatkowo kwadratowe talerze mają swój niepowtarzalny i awangardowy wygląd. Często w różnych kolorach i niepowtarzalnych wzorach. Na nich praktycznie każda potrawa wygląda smakowicie. Dodatkowo naczynia tego typu łatwo się przenosi, a także zmywa. W zasadzie nie ma różnicy przy zmywaniu, czy do zmywarki wkładamy talerze okrągłe, czy kwadratowe. Ich wytrzymałość jest również taka sama jak talerzy okrągłych. Naczynia kwadratowe mają jednak jedną wadę. Należy zwracać uwagę, żeby nie obić rogów talerza. Naczynia te bez problemu zmieszczą się w szafkach kuchennych. Dzięki płaskim powierzchniom można je ściśle upakować jedno przy drugim bez utraty cennego miejsca.

Naczynia z charakterem
Kwadratowe talerze przyciągają uwagę swoim niepowtarzalnym wyglądem. Jednak należy pamiętać, że naczynia, z których jemy posiłki powinny być funkcjonalne. Test użytkowania naczyń posiadających kanty wykazał, że zastawy tego typu niczym poza kształtem się nie różnią od powszechnie używanych. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, iż kwadratowe talerze i nietypowe filiżanki sprawiają, że zastawa ma niepowtarzalny charakter. Jeżeli lubimy podążać za trendami lub zastanawiamy się nad nową zastawą należy wziąć bardzo poważnie pod uwagę kupno kwadratowych naczyń. Posiłki podawane na tradycyjnych, okrągłych talerzach często wyglądają zwyczajnie i niezbyt oryginalnie. Owoce i warzywa znacznie lepiej komponują się na zastawie kanciastej niż okrągłej. Fakt ten wynika z połączenia różnych form geometrycznych w jedno arcydzieło.