Latte macchiato i inne kawowe przysmaki

Trójwarstwowe latte macchiato, czekoladowe caffe mocca rozgrzewające, alkoholowe kawy oraz lodowe frappe - na każdą porę roku i na każdy humor można przygotować pasującą kawę.

Niezależnie od pogody, kawa zawsze smakuje wyśmienicie. Na chłodne dni najlepiej wybrać gorącą, aromatyczną latte macchiato lub kawę z dodatkiem alkoholu i rozgrzewających przypraw, na przykład cynamonu czy imbiru. Latem najlepszy wybór to kawa mrożona, podawana z lodami, bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi lub frappe - kawa z mlekiem i lodem.

 

  • Latte Macchiato – królowa kaw
    Ten rodzaj kawy zawsze podaje się w wysokich szklankach. Nazwa pochodzi z języka włoskiego i znaczy „splamione mleko”. Jest to napój, który wykonuje się poprzez powolne dolewanie po ściance szklanki kawy espresso do gorącego mleka. Powinny powstać wtedy trzy warstwy: na dole mleko, następnie espresso i pianka mleczna. Do przygotowania latte macchiato należy przygotować 150 mililitrów mleka, 1 łyżeczkę cukru, podwójne espresso (lub bardzo mocno zaparzoną kawę, około 50-70 mililitrów). Mleko podgrzać do wysokiej temperatury i w wysokim naczyniu wymieszać z łyżeczką cukru. Ubić pianę za pomocą zwykłej trzepaczki lub specjalnego przyrządu do spieniania mleka. Połowa mleka powinna być spieniona, a druga połowa nie zmienić konsystencji. Do wysokiej szklanki przelać mleko (na górze powinna osadzić się wcześniej uzyskana pianka). Kawę zaparzyć, a następnie powoli dolewać do mleka, po ściance szklanki. Można posypać cynamonem.
  • Słodka intensywność
    Dla wielbicieli czekolady dobrym pomysłem jest przyrządzenie caffe mocca, czyli espresso z dużą ilością mleka, syropem czekoladowym oraz bitą śmietaną. Nazwa pochodzi od portu Mokha w Jemenie, skąd sprowadza się kawę o czekoladowym smaku. Potrzebne składniki to 2 łyżki mocnej kawy, 100 mililitrów wrzącej wody, 2 łyżeczki cukru, 100 mililitrów mleka, syrop czekoladowy lub łyżka kakao, bita śmietana. Do wysokiej, przezroczystej szklanki wlać espresso (lub mocną kawę) i wymieszać z syropem oraz cukrem. Następnie wlać gorące mleko, udekorować bitą śmietaną.
  • Alkoholowy zawrót głowy
    Aby rozgrzać organizm w chłodne dni, do kawy można dodać odrobinę alkoholu. Doskonałe połączenie to kawa (mała filiżanka) oraz likier Bailey's Irish Cream. Kawę zaparzyć, dodać do umieszczonego w większej filiżance likieru i udekorować bitą śmietaną. Wielbiciele koniaku, powinni podgrzać 1/8 litra tego trunku w małym garnku, dodając aromatyczne przyprawy (goździki, imbir, cynamon). Dodać zaparzoną kawę i wymieszać. Przecedzić przez sitko, przelać do filiżanek. Smakowitą kompozycję stanowi także świeżo zaparzona kawa z dodatkiem rumu i brązowego cukru oraz odrobiną bitej śmietany.
  • Lodowe przyjemności
    Podczas letnich dni warto przygotować smakowitą frappe. Należy użyć dwóch łyżeczek cukru, łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, wodę mineralną, zimne mleko, bitą śmietanę, cynamon oraz lody. Do wysokiej szklanki wsypać cukier i kawę. Dolać 1/5 szklanki wody i zmiksować, tak aby uzyskać lekką piankę. Dolać mleko a następnie dodać lód i posypać cynamonem. Zarówno latte macchiato, jak i inne kawy to doskonały pomysł na popołudniowy deser.