Legumina z owocami – smaczny przepis

Galaretka, jajka, owoce i odrobina dobrych chęci wystarczą, by przygotować w domu wyjątkowy deser, jakim jest legumina z owocami.

Legumina z owocami jest nieco zapomnianym, ale smacznym i łatwym w przyrządzeniu deserem. Większości z nas kojarzy się z bliżej nie określonym, mlecznym lub jajecznym daniem. Tymczasem oryginalna legumina to wykwintna, delikatna pianka, najczęściej podawana z owocami. Jej przyrządzenie nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.

 

  • Składniki potrzebne do przygotowania leguminy z owocami
    Legumina z owocami jest tanim i nieskomplikowanym deserem. Składa się z trzech podstawowych składników: jednego opakowania galaretki owocowej, trzech jaj (sparzonych gorącą wodą), jednej łyżki cukru (jeśli lubimy mocno słodkie desery, można dodać dwie łyżki). Jako dodatek potrzebne nam będą owoce, najlepiej świeże sezonowe, ale doskonale sprawdzą się też te z puszki lub kompotu. Podane składniki wystarczą do przygotowania leguminy dla 3-4 osób.
     
  • Sprzęt potrzebny do przygotowania leguminy
    Gdy już zgromadzimy potrzebne produkty spożywcze, musimy przygotować dwie miski, naczynie do rozpuszczenia galaretki, trzepaczkę do ubijania (lub mikser, który bardzo usprawni nam pracę) oraz pucharki. Legumina z owocami nie wymaga pieczenia, więc nie nagrzewamy piekarnika, zamiast tego przygotujmy miejsce na półce w lodówce.
     
  • Sposób przyrządzania leguminy z owocami - krok pierwszy
    Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki według przepisu z opakowania. Możemy użyć odrobinę mniej wody, ale niekoniecznie. Gdy rozpuszczona galaretka lekko ostygnie, ubijamy w misce białka na sztywną pianę. Aby piana się udała, miska i trzepaczki muszą być czyste i suche, a białka starannie oddzielone od żółtek. Nawet najmniejszy fragment żółtka uniemożliwi ubicie piany na sztywno. Czynność tę możemy przyspieszyć poprzez dodanie niewielkiej szczypty soli. Ubijanie kończymy, gdy piana będzie biała, lśniąca i sztywna. Zajmie nam to kilka minut.
     
  • Sposób przyrządzania leguminy z owocami - krok drugi
    Pianę z białek odstawiamy na bok. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem do momentu, aż masa stanie się puszysta i jasna, a kryształki cukru niewyczuwalne. Galaretka powinna mieć teraz temperaturę pokojową, ale nadal płynną konsystencję. Pora połączyć ze sobą masy. Zaczynamy od galaretki, stopniowo wlewając ją do żółtek i nie przerywając ucierania. Po chwili ostrożnie dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy, by piana nie opadła. Legumina jest już prawie gotowa.
     
  • Sposób podania leguminy z owocami
    Płynną leguminę wlewamy do małych miseczek, kielichów lub pucharków, na dnie których układamy wcześniej owoce. Zamiast małych miseczek możemy użyć jednej dużej. W takim przypadku najlepiej poszukać miski o atrakcyjnym kształcie, może to być na przykład forma do pieczenia babek. Napełnione pucharki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, po to, by legumina z owocami stężała. By wyjąć leguminę z dużej miski, należy zanurzyć ją na kilka sekund w gorącej wodzie, następnie odwrócić do góry nogami i przełożyć na talerz. Tuż przed podaniem możemy dla dekoracji posypać wierzch deseru owocami.