Litewskie cepeliny

Przygotowanie mięsnego farszu, ziemniaczanego ciasta, formowanie klusek oraz ich gotowanie to przepis na pyszne, tradycyjne cepeliny.

Pyszne, rozpływające się w ustach cepeliny pochodzące z Litwy, mają swoją historię - jak wiele innych potraw. W XIX wieku hrabia niemiecki Ferdynand von Zeppelin stworzył obiekt latający o mocnej konstrukcji, który swoim wyglądem przypominał charakterystyczne kluski. W północno-wschoniej Polsce potrawa ta znana jest pod nazwą "kartacze", jednak sposób przygotowania jest podobny. Jest to idealne danie na obiad dla całej rodziny.

 

  • Składniki na cepeliny
    Oryginalne cepeliny to potrawa składająca się z kartofli, mąki oraz pysznego, mięsnego farszu. Aby przyrządzić tę potrawę, należy przygotować ponad kilogram ziemniaków (około 1,2 kilograma), 400 gram mielonej wieprzowiny oraz 300 gram mielonej wołowiny. Ponadto potrzebne będą dwie, średniej wielkości cebule, odrobina (łyżeczka do herbaty) oleju roślinnego, 5 gram boczku i 5 gram słoniny oraz przyprawy: sól i pieprz. Wszystkie składniki powinny być świeże, a mięso powinno być lepszej jakości.
  • Przygotowanie litewskich klusek
    Pierwszy krok to obranie 600 gram ziemniaków. Należy opłukać je i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcedzić przez sitko, zostawiając sok w osobnej misce. Starte kartofle odstawić na 30 minut. Drugą połowę ziemniaków wyszorować i ugotować w łupinach na miękko w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Kiedy będą ciepłe (ale nie gorące) obrać kartofle i przepuścić przez praskę (wtedy będą bardziej delikatne).
  • Farsz i ciasto do cepelinów
    Cebulę oczyścić i obrać. Można ją także sparzyć, aby krojenie nie było takie uciążliwe. Drobno posiekać i połowę podsmażyć na oleju. Dwa rodzaje mięsa włożyć do miski, przyprawić (wystarczy sól i pieprz) i dodać podsmażoną cebulkę. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Wcześniej ugotowane ziemniaki wymieszać ze startymi, surowymi kartoflami. Sok powstały z ziemniaków delikatnie zlać, a skrobię, która powstała na dnie, dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i zagnieść tak, aby mieszanka była idealnie gładka.

 

  • Formowanie klusek po litewsku
    Kolejny krok to formowanie z masy ziemniaczanej podłużnych klusek. Odcinać podłużne kawałki ciasta, spłaszczać i nakładać po łyżce mięsnego farszu. Dokładnie sklejać brzegi tak, aby powstały podłużne, dość duże pierogi. Układać na suchej, czystej ściereczce lub na desce delikatnie posypanej mąką.
     
  • Gotowanie i podanie cepelinów
    Zagotować wodę z dodatkiem soli w dużym garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucać delikatnie uformowane cepeliny. Tę czynność należy wykonywać stopniowo (aby woda nie przestała się gotować). Nie wolno wrzucać wszystkich klusek na raz. Gotować na bardzo małym ogniu około 45- 50 minut od wypłynięcia. Boczek i słoninę pokroić w drobną kosteczkę i wytopić. Dodać wcześniej pokrojoną cebulkę i zeszklić. Kiedy cepeliny będą gotowe, wyjąć je z wody łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Polać tłuszczem z cebulką.