Lody truskawkowe: wykonanie bez maszyny do lodów

Lody truskawkowe w formie klasycznej oraz sorbetowe, wykonane bez użycia śmietany są pysznym i łatwym deserem, idealnym na ciepłe dni.

Wykonane jedynie naturalnych składników, pyszne, domowej roboty lody truskawkowe są doskonałą alternatywą dla gotowych, zamrożonych produktów dostępnych w sklepach. Są zdrowsze, albowiem nie zawierają konserwantów oraz mniej kaloryczne- zwłaszcza lody sorbetowe. Kiedy przychodzi czas na świeże owoce, warto spróbować samemu wykonać orzeźwiający deser, który przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.

Klasyczne lody truskawkowe
Do wykonania podstawowej wersji przepisu na lody truskawkowe należy przygotować pół kilo świeżych, soczystych i dojrzałych truskawek, które trzeba oczyścić oraz lekko posypać cukrem. Następnie zmiksować owoce. Mogą przybrać formę gładkiej masy. Dla wielbicieli większych kawałków owoców, nie musi być ona jednolita. Następnie pół litra mleka (o wysokiej zawartości tłuszczu- 3,6%) połączyć z pół litra śmietany (22% lub 30%). Dodać laskę wanilii (ewentualnie opakowanie cukru waniliowego, jednak aromat będzie się nieco różnił) i lekko podgrzać, aby mieszanka była ciepła, ale nie gorąca. Następnie wyjąć laskę wanilii, zeskrobać z niej miąższ i dodać do mleka i śmietany. 10 żółtek należy ubić z 175 gram cukru na puszystą i delikatną masę i połączyć z ciepłym mlekiem wymieszanym ze śmietaną i wanilią. Całość podgrzewać w garnku na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta i jednolita. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Kolejny krok to dodatnie wcześniej zmiksowanej masy truskawkowej i dokładne połączenie wszystkich składników. Ostatni element to dodanie do powstałej mieszanki sok wyciśnięty z połowy cytryny. Lody przełożyć do formy i zamrozić.

Sorbetowy zawrót głowy
Jedna porcja sorbetowych lodów truskawkowych zawiera jedynie 100 kilokalorii. Jest to doskonała alternatywa dla osób dbających o linię, a jednocześnie uwielbiających słodkości. Aby przygotować cztery porcje deseru, potrzebne są następujące składniki: 6 łyżek drobnego cukru, 300 gram dojrzałych truskawek, 2 łyżki soku z cytryny, 5 łyżek likieru pomarańczowego (opcjonalnie), białko z jednego jaja oraz świeże listki mięty. Pierwszy krok to zagotowanie cukru z użyciem jednej szklanki wody. Składniki należy dokładnie wymieszać, aż powstanie dość gęsty syrop. Odstawić do wystygnięcia. Truskawki należy umyć i dokładnie oczyścić, a następnie zmiksować z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Wymieszać owoce z syropem oraz ewentualnie z likierem. Dobrze schłodzone białko ubić na sztywną, błyszczącą pianę i delikatnie połączyć z masą owocową. Przełożyć do metalowej miski i zamrażać przez około 11-13 godzin. Przez pierwszą połowę czasu należy często mieszać sorbet, mniej więcej co 20-30 minut. Deser wyjąć około 20 minut przed podaniem, delikatnie rozmrozić i dokładnie wymieszać lub ponownie zmiksować. Przełożyć do salaterek lub pucharków i udekorować listkami mięty. Sorbetowe lody truskawkowe dobrze komponują się ze świeżymi owocami, na przykład kiwi czy brzoskwiniami.