Łosoś z grilla – przykłady przygotowania

Aromatyczne szparagi, sycący makaron, świeże truskawki czy pyszne sosy to dodatki które sprawią, że łosoś z grilla ukaże się w zupełnie nowej odsłonie.

Aby zdrowo się odżywiać, powinno się spożywać potrawy z ryb trzy razy w tygodniu. Zawierają one witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dania przygotowane z ryb nie muszą być monotonne. Łosoś z grilla może być przygotowany na dziesiątki sposobów, a jego delikatny smak z pewnością zachwyci niejednego smakosza kulinarnego.

Ryba ze szparagami
Kiedy nadchodzi sezon na szparagi, warto czerpać z niego jak najwięcej i przygotowywać smaczne i zdrowe dania. Łosoś z grilla z makaronem oraz szparagami to idealne połączenie, które stanowi pyszny i syty posiłek, który można serwować na obiad całej rodzinie. Aby go przygotować, potrzebne są takie składniki jak: 400 gram filetu z łososia, pęczek szparagów, cztery młode cebulki, trzy łyżki stołowe sezamu (który należy lekko zrumienić na suchej patelni), garść świeżego szpinaku oraz 170 gram makaronu, na przykład penne lub tagliatelle. Ponadto będą potrzebne przyprawy do smaku. Łososia lekko posypać pieprzem i solą. Szparagi umyć, odłamać zniszczone końcówki. Cebulkę drobno pokroić. Wszystko razem grillować, aż składniki będą miękkie. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek. Odcedzić. Kolejny krok to przygotowanie lekkiego sosu. Wystarczy wymieszać ze sobą następujące składniki: 3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki miodu, odrobinę imbiru oraz czarny pieprz. Sosem polać makaron, dodać uprażony sezam, grillowanego łososia ze szparagami oraz szpinak. Wszystko wymieszać i podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Oryginalne połączenie
Wczesne lato to czas na truskawki. Oprócz słodkich koktajli i aromatycznych ciast, warto przygotować coś zupełnie nowego- sałatkę z tymi owocami oraz z dodatkiem łososia z grilla. Potrzebne składniki to: dwa małe filety z łososia, duża garść sałaty lodowej, kilka liści rukoli, mała, młoda cebulka, 20 gram startego żółtego sera i 8-10 dojrzałych truskawek. Do marynaty należy przygotować następujące składniki: cztery łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżeczki musztardy francuskiej lub sarepskiej, dwie łyżeczki płynnego miodu, sześć łyżek białego wina, sól, pieprz do smaku. Pierwszy krok to przygotowanie marynaty do ryby. Łyżeczkę musztardy, łyżeczkę miodu, trzy łyżeczki białego wina oraz przyprawy wymieszać i obtoczyć mieszanką łososia. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Z pozostałych składników na marynatę zrobić sos winegret, dodając oliwę. Po upływie określonego czasu, łososia grillować około 4 minuty na stronę. Sałatę wymieszać z drobno pokrojoną cebulką oraz przekrojonymi na pół truskawkami. Zalać sosem winegret i wymieszać. Kiedy łosoś z grilla nieco ostygnie, podzielić go na nieco mniejsze kawałki i ułożyć na sałacie. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło z gorącymi tostami lub świeżą bagietką.