Makaron z serem – amerykański comfort food

Pyszne, aromatyczne danie przywołujące miłe wspomnienia, czyli makaron z serem, może być podawany z cynamonem, śmietaną czy rodzynkami.

Niezapomniane smaki potraw, takie jak aromatyczny makaron z serem przywołują przyjemne wspomnienia. Warto powrócić do zapomnianych smaków i przyrządzić sobie ucztę dla ciała i ducha. To niezwykle proste w przygotowaniu danie z pewnością zasmakuje starszym smakoszom kulinarnym jak i młodym pociechom, które nie przepadają za eksperymentami kulinarnymi.

 

 

  • Comfort food - radość z jedzenia
    Nie ma jednej, ściśle określonej definicji czym jest comfort food, albowiem zależy to od subiektywnych doznań. Ogólnie można tym określeniem nazwać potrawy, które przywołują przyjemne wspomnienia z dzieciństwa lub przypominają przeżyte chwile czy ważne momenty. Celem comfort food jest wprawienie osoby w lepszy nastrój, zniwelowanie uczucia smutku czy samotności. Nie należy tego oczywiście mylić z bezmyślnym objadaniem się w depresji. Potrawy określane mianem comfort food mają sprawiać drobną przyjemność – zazwyczaj niskim kosztem, albowiem dania, które sprawiają że ludzie czują się lepiej zazwyczaj nie są wyszukane. Są to bardzo często budyń z syropem owocowym, aromatyczna kawa zbożowa, a także sycący i pyszny makaron z serem, który w dzisiejszych czasach fast foodów został zapomniany.
  • Pyszny przepis na wspomnieniaDo przygotowania wyśmienitego dania, jakim jest makaron z serem, które nie tylko zadowoli podniebienie, ale także zmysły, potrzebne jest zaledwie kilka składników. Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w 200 gram makaron penne (czyli rurki). Ponadto obowiązkowym składnikiem jest biały ser. Najlepszy jest ten pełnotłusty. Należy przygotować 100 gram tego twarogu. Pozostałe składniki to 10 gram świeżego masła o wysokiej zawartości tłuszczu (minimum 80%) oraz 2-3 łyżeczki cukru – w zależności od upodobań. Zamiast jednej łyżeczki zwykłego cukru można użyć waniliowego. Należy jednak pamiętać, że w sklepach zazwyczaj sprzedaje się cukier waniliowy, który nie ma za wiele wspólnego z prawdziwą wanilią. Aby uniknąć pomyłki, można kupić laskę wanilii i wyjąć z niej ziarenka, które następnie należy dodać do sera. Wtedy ma się pewność, że danie będzie niezwykle aromatyczne. Aby przygotować potrawę, należy ugotować makaron wedle wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski lub bezpośrednio na talerze. Ser wymieszać z cukrem, dodać do makaronu. Polać danie stopionym masłem.
  • Cynamonowy przysmak
    Nieco bogatszą wersją przepisu na makaron z serem jest ten z dodatkiem cynamonu, rodzynków oraz śmietany. 200 gram makaronu ugotować wedle przepisu na opakowaniu (nie powinien być al dente, jednak nie wolno go także rozgotować) w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać 15 gram masła, dodać makaron oraz jedną łyżkę bułki tartej. Składniki wymieszać i dodać 100 gram białego sera. Dodać rodzynki i zdjąć z patelni. 50 gram twarożku wymieszać z łyżką śmietany, dwiema łyżkami cukru oraz cynamonem. Dodać do ciepłego makaronu, wymieszać i od razu podawać.