Makaron ze szpinakiem – bogactwo możliwości

Pożywny makaron ze szpinakiem można serwować z dodatkiem niewielkiej ilości sera, ale doskonale sprawdzi się także jako element bardziej wykwintnej kompozycji smaków i aromatów.

Makaron stanowi jeden z głównych składników kuchni śródziemnomorskiej, jednak na południu Europy spożywa się go głównie z serem lub sosem na bazie mięsa i pomidorów. Makaron ze szpinakiem występuje co prawda w kuchni włoskiej, ale przede wszystkim jest to specjał powszechnie przyrządzany we Francji i Europie Środkowo-Wschodniej. Szpinak zyskał popularność także w polskiej kuchni.

Przygotowanie głównych składników makaronu ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem można przyrządzić w zasadzie w dowolnym momencie roku. Danie przygotujemy z powodzeniem zarówno na bazie szpinaku świeżego, jak i mrożonego. Dobrym pomysłem będzie wybór pełnoziarnistego makaronu typu tagiatelle, jednak możemy także z powodzeniem zastosować kolanka czy świderki. Świeży szpinak gotujemy na wolnym ogniu około 2 minut. Nieco dłużej zajmie nam przygotowanie mrożonego szpinaku, który jednak, podsmażony na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni, powinien również szybko uzyskać pożądaną konsystencję. Niezależnie od całościowego zamysłu kulinarnego, warto podsmażać go ze szczyptą świeżo posiekanego czosnku. Wzmocni to smak makaronu ze szpinakiem w każdej możliwej postaci.

Pasta szpinakowa w wersji wegetariańskiej

Makaron ze szpinakiem jest jednym z przysmaków jaroszy. Wystarczy podsmażyć szpinak z niewielką ilością marchewki w formie talarków oraz wtopić do rozgrzanej masy szpinakowej ser topiony, fetę lub camembert, czy też niewielką ilość wszystkich wspomnianych odmian sera. Wegetariańską ucztę możemy oprzeć na kompozycji ugotowanego makaronu tagiatelle i masy szpinakowej, ale równie dobrze możemy nią ponadziewać przygotowane wcześniej kolanka. Wartościowym uzupełnieniem dania w obu wariantach będą czarne oliwki.

Spaghetti z dodatkiem szpinaku i tuńczyka

Innym popularnym zestawieniem jest makaron podawany ze szpinakiem i tuńczykiem. W przypadku tego dania oba elementy składowe są równoprawne, szpinak nie powinien pozostać jedynie dodatkiem. Można poprzestać na prostej wersji, przygotowując ugotowany wcześniej makaron w woku razem z dwiema puszkami tuńczyka, porcją szpinaku oraz dodatkiem soli i pieprzu. Potrawę warto wzbogacić świeżą bazylią lub puszką pomidorów wraz z sokiem lub dodatkiem koncentratu.

Połączenie szpinaku z mięsem

Makaron ze szpinakiem można jednak swobodnie przygotować w oparciu o składniki mięsne. Najciekawszym i najbardziej pożywnym przepisem wydaje się połączenie wyjściowych składników z kurczakiem. Osobno należy podsmażyć pierś z kurczaka z dodatkiem ulubionych przypraw lub po prostu soli i pieprzu, a następnie połączyć ją ze szpinakiem przygotowanym na patelni z dodatkiem sera żółtego i gęstej śmietany. Potrawę podajemy z porcją makaronu, najlepiej w postaci kolanek.