Makowiec – tradycyjnie polski

Wykonanie ciasta i nadzienia do makowca oraz skręcenie strucli nie jest rzeczą trudną, a samodzielne przyrządzenie pozwoli cieszyć się ulubionym smakiem i zapachem w domu.

Każdy z nas dobrze pamięta smak makowca z dzieciństwa, który był i jest niezbędnym elementem na polskim wigilijnym stole. Najlepiej smakuje świeży, lecz i po tygodniu lub dwóch zajadamy się nim popijając ulubione ciasto ciepłym mlekiem. Umiejętność upieczenia makowego strucla jest jedną z najważniejszych cech dobrego gospodarza polskiego domu.

 

 

  • Baza makowca – ciasto drożdżowe
    Najbardziej smakowity makowiec opiera się na cieście drożdżowym. Aby go przygotować jest potrzebne 5 dag drożdży, które należy ozpuścić w połowie szklanki mleka. Do rozczynu dodać pół łyżeczki cukru i 6 łyżek mąki. Następnie wszystko dokładnie wymieszać i postawić do czasu wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto będzie rosnąć, należy posiekać razem pół kilograma mąki z kostką masła lub margaryny. Posiekane masło zagnieść z dwiema łyżkami cukru, dwoma jajkami i szczyptą soli. Gdy drożdże wyrosną, połączyć je z ugniecionym ciastem i dobrze wyrobić. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodać odrobinę mąki do zagęszczenia, lub trochę mleka do rozrzedzenia ciasta. Całość zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie.
     
  • Nadzienie makowca
    Wieczorem przed pieczeniem ciasta, pozostawić na noc sparzony dużą ilością wrzącej wody mak. Przed połączeniem maku z innymi składnikami, dokładnie odcedzić go za pomocą sitka i gazy. Kiedy woda będzie dobrze odsączona przemielić mak dwa razy przez maszynkę do mięsa. Tak przygotowany usmażyć wraz z połową kostki masła lub margaryny, dwoma łyżkami miodu, szklanką cukru i ulubionymi bakaliami (ilość rodzynek czy orzechów według upodobań). Przed ukończeniem nadzienia, musi ono dobrze ostygnąć. Kiedy masa makowa będzie już zimna, dodać ubite z trzech jajek białka oraz olejek migdałowy.
     
  • Łączenie makowca
    Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego, należy podzielić je na dwie części. Podobnie postąpić z masą. Pozwoli to na utworzenie dwóch pysznych makowców. Bazę podsypać mąką i rozwałkować na cienki prostokąt o wymiarach 25 na 30 centymetrów. Ciasto posmarować białkiem z jednego jajka, a następnie równomiernie rozmieścić makowe nadzienie. Całość zwinąć w roladę. Gotowy makowiec wyłożyć na papier do pieczenia, który należy owinąć delikatnie wokół całej strucli pozostawiając miejsce na wyrośnięcie ciasta. Końcówki papieru podwinąć pod ciasto. Wyłożyć je na blachę i piec przez około 40-50 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu polać makowiec lukrem zrobionym z rozpuszczonego w wodzie cukru pudru.