Mapo doufu

Mapo doufu, czyli aromatyczny i bardzo pikantny sos na bazie mięsa i tofu, to łatwe w przygotowaniu danie, przeznaczone dla koneserów ostrych smaków.

Mapo doufu to potrawa pochodząca z chińskiej prowincji Syczuan. Tradycyjnie potrawa stanowi połączenie tofu, pikantnego chili, fasoli oraz mielonego mięsa w formie sosu. Obecnie istnieje kilka odmian tego dania, które różnią się od tradycyjnej receptury dodaniem kasztanów wodnych, cebuli czy grzybów.

 

  • Historia mapo doufu
    Nazwa potrawy w wolnym tłumaczeniu oznacza "dziobatą twarz starej kobiety". Historia głosi, że na obrzeżach pewnego miasta mieszkała stara, ospowata wdowa. Jej dom leżał w pobliżu drogi, którą do miasta zdążali kupcy. Bogaci sprzedawcy załatwiający swoje interesy mogli zatrzymać się w centrum miasta, natomiast ci biedniejsi musieli szukać tańszych noclegów na jego obrzeżach, a będąc w drodze musieli się czymś pożywiać. Tu z pomocą przyszła im owa ospowata kobieta, która na ich potrzeby wymyśliła mapo doufu.
     
  • Przygotowanie składników na syczuański sos
    Chińczycy określają autentyczne mapo doufu jako paraliżująco pikantne, gorące, świeże i aromatyczne. Danie stało się też popularne poza granicami Chin i może zostać przygotowane w polskim w domu w ramach wieczoru kuchni azjatyckiej. By przyrządzić potrawę będą potrzebne ćwierć kilograma mielonego mięsa, dwie i pół łyżki mąki ziemniaczanej, cztery łyżki sosu sojowego, łyżka czarnej fasoli z puszki, pół kilograma średnio twardego tofu, trzy dymki, łyżka pasty chili, świeżo zmielony pieprz syczuański, dwie lub trzy łyżki oleju do podsmażania, trzy łyżki wody oraz trzy łyżki bulionu. Mięso marynujemy około dwudziestu minut w półtorej łyżki sosu sojowego wymieszanego z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Tofu kroimy w centymetrową kostkę i blanszujemy przez około dwie minuty. Dymkę drobno siekamy.
     
  • Wykonanie mapo doufu
    W woku rozgrzewamy olej, dodajemy zamarynowane mięso i smażymy aż do zrumienienia. Solimy i dodajemy czarną fasolę, wszystko mieszamy, pilnując by fasola dokładnie połączyła się z mięsem. Następnie dodajemy pastę chili, tofu i posiekaną dymkę. Pod wokiem zmniejszamy ogień i całość gotujemy około czterech minut. W międzyczasie mieszamy wodę, pozostały sos sojowy, bulion oraz mąkę i wlewamy do woka. Potrawę delikatnie mieszamy i wsypujemy zmielony pieprz seczuański. Gotowe mapo doufu serwujemy na talerzach z ryżem posypane świeżym szczypiorkiem.