Marshmallows domowej roboty krok po kroku

Mimo iż tradycyjne amerykańskie marshmallows, czyli cukierki ślazowe lub po prostu pianki, produkowane są na całym świecie, najlepiej smakują marshmallows domowej roboty.

Marshmallows domowej roboty to świetne cukierki, nie tylko ze względu na swój smak, ale także na różnorodność zastosowań. Przede wszystkim można ich używać do dekoracji tortów i ciast. Plastyczna masa, z której są wykonane, daje możliwość kształtowania ich w najbardziej fantazyjne wzory. Klasyczne okrągłe pianki można podpiekać na złoty kolor, na ognisku lub przy grillu. Mniej znanym, ale równie ciekawym zastosowaniem jest wkładanie ich, zamiast bitej śmietany, do gorącej czekolady. Oczywiście największym powodzeniem cieszy się tradycyjna konsumpcja marshmallows jako cukierków.

Krótka historia i składniki potrzebne do przygotowania marshmallows domowej roboty
W Stanach Zjednoczonych marshmallows znane są od mniej więcej połowy osiemnastego wieku. Jednakże dopiero w 1948 roku zautomatyzowano produkcję, co pozwoliło na rozpropagowanie ich na świecie. Początkowo do wyrobu pianek używano syropu prawoślazowego, od którego wzięła się nazwa. Po jakimś czasie zastąpiono go syropem kukurydzianym. Niektóre przepisy na marshmallows domowej roboty podają, że konieczne jest dodanie do masy białek, jednak tradycyjne cukierki ślazowe do usztywnienia zawierają tylko żelatynę. Do przygotowania tradycyjnych amerykańskich marshmallows domowej roboty będziemy potrzebowali 1/4 szklanki mąki kukurydzianej, 1/3 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie żelatyny, 1/3 szklanki wody, 2/3 szklanki zwykłego cukru kryształu, 1/2 szklanki syropu kukurydzianego, szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę aromatu waniliowego. Osoby na diecie wegetariańskiej mogą zastąpić żelatynę agarem. Istniej także możliwość nadania kolorów piankom przez dodanie barwnika spożywczego.

Wykonanie słodkich, puszystych pianek
W pierwszej kolejności musimy przesiać cukier puder i mąkę kukurydzianą do dużej miski. Następnie przygotowujemy blachę. Smarujemy ją cienko tłuszczem i obsypujemy łyżeczką wymieszanej mąki z cukrem. Żelatynę wsypujemy do wody i dodajemy cukier. Na małym ogniu wszystko rozpuszczamy bardzo uważając, aby nie zagotować mieszaniny. Kiedy mamy już przygotowaną żelatynę z cukrem, wlewamy ją do dużej miski razem z syropem kukurydzianym, aromatem waniliowym i odrobiną soli. Następnie miksujemy wszystko przez około 15 minut na najwyższych obrotach. Masa musi uzyskać biały kolor i być bardzo puszysta. Do uprzednio przygotowanej blachy wlewamy wszystko i pozostawiamy do stężenia w lodówce. Zazwyczaj trwa to około dwóch godzin, jednak przed wyjmowaniem najlepiej sprawdzić piankę naciskając ją delikatnie palcem. Po stężeniu odcinamy boki pianki od blachy i odwracamy do góry dnem na stolnicę wysypaną mieszanką mąki kukurydzianej i cukru pudru. Marshmallows tniemy na kwadraty 2x2 centymetry i każdy z osobna obtaczamy w cukrze i mące. Tak przygotowane cukierki odkładamy na papierowe ręczniki i zostawiamy na noc do wyschnięcia. Marshmallows domowej roboty, zamknięte w szczelnych pojemnikach, możemy przechowywać do 4 tygodni. Na specjalne okazje można do wycinania pianek używać foremek do ciastek.