Marynowanie mięsa - przepis

Umiejętne marynowanie mięsa jako wspaniały sposób na nadanie mu odpowiedniego smaku, kruchości i doskonałego wyglądu.

Marynowanie mięsa polega na moczeniu go w płynie z odpowiednim roztworem kwasu, którym może być zarówno ocet albo wino, ale też na przykład sok z cytryny. Kwas ten ma bezpośredni wpływ na zewnętrzną powierzchnię mięsa, nadając mu odpowiedni smak, wygląd i kruchość.

Skład marynaty do mięsa
Marynatę sporządzamy dodając do niej różne przyprawy, takie jak pieprz, tymianek, cząber, rozmaryn i liść laurowy. Następnie kroimy i dodajemy do marynaty warzywa, które spowodują, iż mięso po upieczeniu będzie miało bogatszy aromat. Możemy także użyć wina, ale powinniśmy je wcześniej zagotować, by odparować alkohol. Pamiętajmy o tym, aby mięso wkładać do marynaty zimnej i wyjmować najlepiej po kilkunastu godzinach. Czas przetrzymywania mięsa w marynacie zależy jednak od jego rodzaju. Jeżeli przekroczymy znacznie ten czas, wtedy mięso będzie miało mączystą konsystencję. Dobre efekty smakowe daje również marynowanie mięsa w musztardzie. W tym celu przygotowujemy dwie łyżki musztardy na kilogram mięsa. Do musztardy dodajemy ziarna jałowca, które mają gorzkawy smak i nadadzą potrawie prawdziwie polski, szlachetny smak.

Sposób marynowania mięsa
Marynowanie mięsa polega na obłożeniu go foliowym woreczkiem, w którym znajduje się uprzednio przygotowana marynata. Do woreczka wkładamy więc mięso, worek zamykamy szczelnie i rozprowadzamy marynatę po mięsie. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki i co jakiś czas nim potrząsamy. Marynowanie mięsa jest prawdziwą sztuką i może mieć różny cel. Przede wszystkim jednak poprawia jego smak i sprawia, że staje się ono niezwykle soczyste oraz kruche. Zazwyczaj marynowanie mięsa trwa kilkanaście godzin. Możemy marynować zarówno mięso wołowe, drobiowe, wieprzowe, jak i cielęcinę lub dziczyznę. Każde z nich wymaga jednak innego sposobu marynowania. Na przykład marynata do mięsa wołowego powinna zawierać jedną szklankę wody, dwie trzecie szklanki octu winnego lub pół szklanki wina wytrawnego, dziesięć ziaren pieprzu, trzy liście laurowe i dziesięć ziaren ziela angielskiego. Tak zrobiony roztwór wlewamy następnie do woreczka, wsadzamy do niego mięso i dokładnie obtaczamy. Wkładamy do lodówki i trzymamy w niej od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin. Mięso drobiowe powinno natomiast spędzić w lodówce kilka godzin, dziczyzna kilkadziesiąt, mięso wieprzowe kilkanaście godzin, natomiast cielęcina czterdzieści osiem godzin.