Maszyna do pieczenia chleba - zakup i użytkowanie

Maszyny do pieczenia chleba umożliwiają wypiek różnego rodzaju pieczywa. Trzeba wybrać urządzenie o odpowiednich parametrach i przestrzegać instrukcji.

Maszyna do pieczenia chleba umożliwia nam wypiek ulubionego chleba i innego rodzaju pieczywa we własnym domu. Jej podstawowymi częściami są grzałki i mieszadło. Zwykle całość sterowana jest elektronicznie. Przepisy na domowy chleb pieczony w piekarniku są inne od tych przeznaczonych do maszyn. Zawsze trzeba przestrzegać wskazówek producenta konkretnego modelu urządzenia, zwłaszcza w kwestii kolejności składników. Cena urządzenia waha się od około 200 do 600 złotych.

Części maszyny i jej sprawność
Każda maszyna do pieczenia chleba ma przynajmniej jedno mieszadło. Są również i takie, które mają i drugie - ich producenci twierdzą, że dzięki dwóm mieszadłom ciasto lepiej, dokładniej się wyrabia. Jednak po upieczeniu chleba, zostają w nim od spodu dwie dziurki (jeśli komuś szczególnie to przeszkadza, po wyrobieniu ciasta, ale zanim zacznie się pieczenie, może wyjąć mieszadła). Kolejnym elementem urządzenia jest pojemnik do pieczenia o określonej wielkości. Powinien być pokryty powłoką nieprzywierającą. Należy zwrócić uwagę na moc urządzenia. Im będzie większa, tym sprawniej będzie działać (przynajmniej 600-650 Wat). Innym parametrem ważnym przy zakupie maszyny do pieczenia chleba jest jej wielkość. Często są to urządzenia bardzo duże, którym niestety ciężko znaleźć miejsce w małych kuchniach w blokach mieszkalnych. Z drugiej strony, mamy wybór wielkości chleba, który chcemy upiec (na przykład 750, 1000 czy 1500 gram). Zaletą maszyny do pieczenia chleba są funkcje opóźnionego startu, dzięki której chleb gotowy jest na wybraną przez nas godzinę, lub funkcja utrzymywania ciepła, na przykład przez godzinę, po upieczeniu.

Użytkowanie
Dzięki różnym programom przypisanym konkretnemu modelowi maszyny do pieczenia chleba możemy przyrządzić na przykład: zwykły, pszenny chleb; pieczywo razowe lub francuskie. Istnieją urządzenia, w których mamy jedynie dwa lub trzy programy, ale są i takie, gdzie mamy ich dziewięć lub dziewiętnaście. Wówczas jedną z opcji jest na przykład chleb bezglutenowy czy bez soli. Jest to bardzo przydatne dla uczuleniowców, którym ciężko znaleźć dla siebie pieczywo w popularnych marketach. Część maszyn ma również wbudowane programy wychodzące daleko poza możliwości zwykłej maszyny do pieczenia chleba - są to na przykład programy pozwalające na wyrób konfitur, makaronu czy ciasta do pizzy. Urządzenie można też wykorzystać do samego wyrobu ciasta, bez pieczenia. Pojemnik maszyny lekko się podgrzewa, dzięki czemu ciasto drożdżowe szybciej rośnie. Później wyjmujemy je i formujemy dowolnego kształtu bułeczki i wkładamy do piekarnika. W maszynie do pieczenia chleba można przygotować pieczywo z różnymi dodatkami, jak ziarna słonecznika, maku, pestki dyni i inne. Należy jednak pamiętać o dodaniu ich w czasie właściwego programu pieczenia (według instrukcji maszyny). Większość urządzeń ma również możliwość regulowania stopnia wypieczenia skórki.